McAfee ontdekt ransomware-on-demand

Beveiligingsfirma McAfee heeft op het 'verborgen internet' een dienst gevonden die het cybercriminelen wel erg gemakkelijk maakt je computer te gijzelen. De 'Tox kit' is ransomware-on-demand, helemaal gratis.

Kwaadwillenden voeren op een site binnen het Tor-netwerk het bedrag in dat ze van hun slachtoffers willen, als ook de boodschap waarin losgeld wordt geëist. De site laat ze dan een virus op maat downloaden in de vorm van een executable die ongeveer 2 MB groot is en zichzelf voordoet als een .src-bestand.

De ransomware is nu klaar om bestanden te gijzelen. Zodra een slachtoffer losgeld betaalt, nemen de makers van dienst 20 procent van dat bedrag in beslag. Tox is zelf verder gratis te gebruiken. Betalingen verlopen in Bitcoin en gebruikers van de 'service' verstoppen zich achter de Tor-technologie.

Slimmer

McAfee, dat inmiddels onderdeel is van Intel Security, verwacht dat cyberdieven in de toekomst vaker dit soort diensten gaan opzetten en dat de malware ook telkens moeilijker te detecteren wordt voor antivirus-software. Al langer is bekend dat hackers zichzelf op het dark web aanbieden om hun diensten te verlenen, maar Tox is weer van een hele ander orde.

Bron: McAfee

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Security

Tags: ransomware