abonneren

McAfee manipuleerde zelf GPS-data van foto

Gisteren leek het alsof de locatie van de gevluchte McAfee per ongeluk was prijsgegeven door Vice via de GPS-data van een foto. McAfee zegt nu dat hij zelf bewust met de EXIF-data geknoeid heeft.

Allerlei media, waaronder Nu.nl berichtten gisteren dat de locatie van antiviruspionier John McAfee per ongeluk bekend was geworden via een foto van Vice. Er wordt door dit online platform een documentaire gemaakt over McAfee, maar of dit nog doorgaat is onzeker.

Manipulatie

Vice zou namelijk boos zijn op McAfee, omdat hij zelf de EXIF-data gemanipuleerd heeft. Dat meldt McAfee tenminste op zijn blog. Hij biedt daarop zijn excuses aan voor het knoeien met de data. Hij zegt door Vice flink op de vingers te zijn getikt vanwege het knoeien met de objectiviteit van hun verslaggeving. McAfee zegt het voor zijn eigen veiligheid te hebben gedaan.

Of dat ook echt zo is, of dat per ongeluk toch de GPS-data gelekt is via de foto is moeilijk te zeggen. Er is op zich wat voor te zeggen om het te ontkennen en te zeggen dat je zelf met de data geknoeid hebt, wanneer je op de vlucht bent. Bovendien is het hele gebeuren rond McAfee vanaf het begin in raadselen gehuld.

De GPS-data van de foto die gemaakt is met de iPhone 4S van McAfee wees naar Guatemala. Veel smartphones zoals de 4S slaan automatisch de GPS-locatie op van waar de foto genomen is. Die locatie staat in de EXIF-data van de foto. Op het blog van de antivirusgrootheid staat wel te lezen dat hij niet meer in Belize is, maar zeker ook nog niet op veilige grond. Waar hij zich wel bevindt houdt hij uiteraard geheim.

Gekke druggie of slachtoffer van corruptie?

McAfee wordt nog altijd gezocht door de politie in verband met de moord op zijn buurman in Belize. Sommige media melden dat hij paranoïde en drugsverslaafd zou zijn, andere bronnen zeggen dat er wel degelijk een kern van waarheid in de angst van McAfee zit en dat hij oneerlijk behandeld zou worden of zelfs gedood wanneer hij door de Beliziaanse politie opgepakt wordt. De politie zou hem naar eigen zeggen alleen willen ondervragen als getuige. Hij is geen officiele verdachte in de moordzaak.

Bron: Wired

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord