Malware kopieert veilige Tor-browser exact

Malware-makers worden steeds slimmer: een groep wetenschappers heeft namelijk een vorm van malware gevonden die er exact uitziet als de veilige Tor-browser. Gebruikers die de browser downloaden kunnen het amper van echt onderscheiden.

De malware vermomt zich als de Tor-browser, een extra veilige browser die het internetverkeer over zoveel verschillende servers stuurt dat uiteindelijk niet meer te achterhalen is wie de eindgebruiker is. De software wordt dan ook vooral gebruikt door mensen die anoniem willen blijven op internet, en over het algemeen zijn dat mensen die malware wel weten tegen te houden. Maar zelfs slachtoffers van deze malware konden het niet van echt onderscheiden.

Identiteit achterhalen

Met de malware kunnen gebruikers alles doen wat zij met de gewone Tor-browser ook kunnen (anoniem internetten), maar ondertussen kan het programma ook bestanden up- en downloaden, zoals traceerbare cookies, screenshots maken en systeemcommando's doorgeven. Daarmee kunnen kwaadwillenden makkelijk achterhalen wie het programma gebruikt.

'Tegen pedofilie'

Een van de ontdekkers van het programma zegt contact te hebben opgenomen met de makers van de malware. Die zeggen volgens hem dat het programma pedofielen moet opsporen, maar dat trekt de ontdekker in twijfel.

Als je van plan bent toch Tor te gaan gebruiken om veilig te internetten, kijk dan op de officiele website, en niet op de identiek lijkende TorBundleBrowser.org.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Security

Tags: malware, tor