abonneren

Maak je eigen 3D-bioprinter

Een biohacking-groep heeft een bioprinter gemaakt die voor ongeveeer 150 dollar in elkaar te zetten is met behulp van een online handleiding. Met de printer kunnen levende cellen geprint worden, waar uiteindelijk zelfs organen mee gemaakt kunnen worden.

Voorheen werd het al wel in laboratoria gedaan, maar was het ondenkbaar dat de lokale nerd in een schuurtje levend materiaal zou kunnen printen. Dat is nu verleden tijd. Dit fenomeen is op zichzelf veelbelovend, aangezien er bijvoorbeeld vervangende organen mee geprint kunnen worden uit levende cellen.

Een groep biohackers genaamd BioCurious is er nu in geslaagd om een zelfbouw-bioprinter te maken, die voor nog geen 150 dollar aan onderdelen kost. De handleiding staat online op Instructables. De biohacker-gemeenschap is op dit moment nog geen rokerslongen aan het vervangen, maar kan al wel levende cellen printen en op die manier bijvoorbeeld bacteriën andere genetische eigenschappen te geven. Daarmee kunnen er bijvoorbeeld geheime boodschappen geprint worden, die alleen in uv-licht te zien zijn, zoals hieronder te zien is.

Ook is het mogelijk om met levende cellen als ‘inkt’ 3d-objecten te printen. Om de innerlijke bioloog te voeden, kunnen er twee bacterie-soorten naast elkaar geprint worden om te kijken hoe ze op elkaar reageren. Er kunnen dus allerlei interessante onderzoekjes gedaan worden en daarnaast nog een aantal even stoere als nerdy trucjes mee uitgevoerd worden.

Het ontwerp van de bioprinter van BioCurious bestaat uit een paar Arduino-onderdelen (waar het meeste geld in gaat zitten). Iedereen met een beetje biologische en technische kennis zou volgens de biohackers interessante experimenten kunnen opzetten en uitvoeren.

Bron: Wired

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: 3d-printen, biohackers, biohack, biocurious, biologie, orgaanprinten, bioprinten

Laatste Vacatures