}
abonneren

Linux-commando's op Windows 10 draaien met Bash

Met de nieuwe build 14316 voor Windows 10 kun je gebruik maken van Bash-scripts om Linux-commando's uit te voeren. Die optie zit echter goed verstopt, dus we vertellen je hoe je hier precies mee aan de slag gaat.

Lees hier meer over Windows 10 build 14316 voor Insiders.

Na het installeren van de meest recente update, ga je naar het instellingenscherm van Windows 10. Kies hier voor Bijwerken en beveiliging. Onder voor ontwikkelaars zet je de Modus voor ontwikkelaars aan.

Gebruik daarna het zoekvenster rechtsboven om het menu Windows-onderdelen in- of uitschakelen te vinden. Open deze, scroll een stukje omlaag en vink Windows Subsysteem voor Linux (Beta) aan. Herstart de computer.

Open nu de Opdrachtpromp en typ bash gevolgd door Enter. Ubuntu wordt op Windows 10 geïnstalleerd zodra je een extra bevestiging geeft. Dit kan enkele minuten duren.

Bash is daarna te gebruiken door het op te starten via het startmenu, net zoals je andere apps gebruikt. Bash op Ubuntu op Windows is de naam van de desbetreffende desktop-app.

Er is onder meer ondersteuning voor sed, awk, en grep command-tools, als ook voor Ruby, Git en Python. Maar Microsoft zegt er ook bij dat dit nog een testuitvoering is, en daarom kunnen er onverwachte bugs optreden. Tevens werken nog niet alle commando's.

Lees hier meer over Microsofts besluit om nauwer samen te gaan werken met Linux.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: Linux, bash

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI