abonneren

Linux' Bash-shell komt naar Windows 10

Microsoft brengt de Bash-shell naar Windows 10. Het bedrijf werkt samen met Ubuntu-ontwikkelaar Canonical om de shell naar Windows te brengen. Bash komt als optionele app uit, naast Windows' eigen PowerShell.

Die verrassende onthulling deed Microsoft vandaag tijdens de Build-ontwikkelaarsconferentie. Het gaat volgens Microsoft nadrukkelijk niet om een emulator, maar om een volwaardig geïntegreerde Shell.

Door Bash beschikbaar te stellen kunnen ontwikkelaars nu .sh-scripts schrijven in Windows 10.
 

Opvallend

De beslissing is opvallend, omdat Bash altijd voorbehouden was aan GNU- of Mac OS-gebruikers. Voor Windows was er altijd PowerShell. Het is overigens niet helemaal nieuw dat Microsoft uitstapjes naar andere besturingssystemen maakt. Onlangs verraste het bedrijf ook al vriend en vijand door SQL Server voor Windows uit te brengen. Ook ondersteunt Azure nu Linux.
 

Grote update

Bash komt deze zomer uit, tijdens een grote update voor Windows 10. Daarbij worden ook een aantal andere nieuwe features georganiseerd, zoals ingebouwde ondersteuning voor een stylus, en Windows Hello dat straks ook op apps van derde partijen werkt.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: bash, Linux, build 2016, linux on windows, Shell, Powershell, bash shell