Lifehack van de week: vergelijking mindmapprogramma’s

Regelmatig kijkt PCM naar een interessante lifehack. Welke lifehack op het gebied van technologie maakt je leven makkelijker en vooral leuker? Deze week gaat de lifehack over mindmapprogramma’s voor de pc.

Een mindmap is vaak een diagram dat kan bestaan uit begrippen, tekst en plaatjes, waarin onderling de relaties tussen de verschillende entiteiten zijn aangegeven. Het maken van een mindmap kan je erg helpen als je bijvoorbeeld iets moet leren of moet onthouden of als je bezig bent met je ‘creatieve proces’. Het maken van een mindmap gebeurt normaal op papier, liefst lekker groot op een A3’tje, anders een A4.

Tegenwoordig zijn er veel programma’s waarmee het mogelijk is om een digitale mindmap te maken, waarbij je dan extra media op kan nemen, zoals afbeeldingen, audio en video’s. Daarnaast kun je langere teksten erop zetten en die alleen helemaal weergeven als je die op dat moment daadwerkelijk nodig hebt.                                                                                

Cayra & FreeMind

In de lifehack van deze week worden negen handige mindmapprogramma’s op een rij gezet, zodat je voor jezelf er een aantal kunt testen en de beste kunt kiezen. Een zo’n programma is bijvoorbeeld Cayra, een relatief nieuw programma. Volgens onze collega’s van lifehacking is Cayra erg gebruiksvriendelijk en flexibel. Voordeel is dat het programma gratis beschikbaar is en dat mindmaps zijn te exporteren naar andere formaten.

Een ander handig mindmapprogramma is bijvoorbeeld FreeMind, waarvan de broncode vrijelijk beschikbaar is en het programma gratis is. FreeMind heeft erg veel opties en werkt erg snel, al ziet het er wat minder aantrekkelijk uit als de rest. Handig is ook de optie om te exporteren naar XML-formaat.

Meer informatie over beide programma’s, evenals meer informatie over nog eens zeven mindmapprogramma’s, vind je in de volledige lifehack op Lifehacking.nl.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Software

Tags: pc, windows, lifehack, mindmapping, mindmap