LibreOffice komt in cloud-vorm

Het gratis kantoorpakket LibreOffice maakt de sprong naar de cloud. De open source-software wordt overgezet naar webtechnologie en komt dan beschikbaar als compleet, gratis platform voor persoonlijke productiviteit.

De maker van LibreOffice, The Document Foundation, heeft partners geselecteerd om de overgang naar de cloud mogelijk te maken. De open source bedrijven IceWarp en Collabora werken samen aan LibreOffice Online. Dat kantoorpakket-in-de-cloud moet dan concurreren met Google Docs en Microsoft Office 365, net zoals de gratis LibreOffice-software het al opneemt tegen het veelgebruikte Office-pakket van Microsoft. Daarnaast wordt eraan gewerkt om LibreOffice op Android te laten draaien.

Loskomen van lokaal pakket

“Het lijkt er op dat we op de goede weg zijn om LibreOffice op ieder platform beschikbaar te maken”, zegt bestuurslid Eliane Domingos de Souza van The Document Foundation. “Dit dankzij een groeiend aantal bedrijven dat investeert in de ontwikkeling. We zijn IceWarp dankbaar voor het ter beschikking stellen van de middelen voor de verdere ontwikkeling van LibreOffice Online."

Het Amerikaanse open source bedrijf IceWarp biedt in zijn serversoftware al de mogelijkheid om Office-doumenten vanuit een webbrowser te beheren en bekijken. Het is daarvoor dus niet nodig om kantoorsoftware - LibreOffice of Microsoft Office - lokaal geïnstalleerd te hebben op een computer of mobile device. De vereiste voor zulke lokale software geldt nog wel voor het bewerken van documenten, waarvoor de online-software van IceWarp dan aanhaakt op een geïnstalleerd kantoorpakket. De aanbieder stelt dat deze functie dermate populair is dat de developers zijn gaan uitzoeken hoe documentbewerking geheel de browser in te krijgen. LibreOffice Online moet dat mogelijk maken.

De ontwikkeling van de clouduitvoering loopt al sinds 2011. De Britse open source firma Collabora heeft toen een proof-of-concept gemaakt waarbij de software voor eindgebruikers is uitgevoerd in webtaal HTML5. Op basis van die vroege versie wordt nu door Collabora en IceWarp gezamenlijk een moderne cloudsuite gemaakt.

Eigen kantoorcloud voor iedereen

The Document Foundation benadrukt dat deze vrije tegenhanger voor Google Docs en Office 365 dan als eerste standaard het open bestandsformaat ODF (Open Document Format) gebruikt. Bovendien is dit vrije alternatief zonder beperkingen te gebruiken door elke internetprovider voor diens klanten en door elke organisatie voor eigen kantoorproductiviteit. Gebruikers kunnen hiermee hun afhankelijkheid van grote leveranciers als Microsoft en Google verminderen en bijvoorbeeld ook Amerikaans datagraaien middels The Patriot Act vermijden. Het is nog niet bekend gemaakt wanneer LibreOffice Online zijn debuut maakt.

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten