abonneren

Lenovo IdeaPad U310

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Hoewel de Apple MacBook Air zo ongeveer het voorbeeld is voor alle ultrabooks, lijken de Lenovo ultrabooks meer geïnspireerd door de normale Macbooks. Lenovo debuteert op de Nederlandse markt met betaalbare fraai vormgegeven ultrabooks. Het IdeaPad U310 13 inch ultrabook is in een aantal moderne kleuren verkrijgbaar.

None

Al met al een fraai compact notebook die goede prestaties combineert met een redelijk gewicht en fraai uiterlijk. Zeker met de voor ultrabooks bescheiden prijs biedt de IdeaPad 310 een prima prijs kwaliteitsverhouding. Er is ook een Lenovo Ideapad U410 met een 14 inch scherm en extra grafische kaart. Gezien de beperkte meerwaarde van de U410, tenzij je graag wilt gamen, zouden wij voor de U310 kiezen.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • design
  • prestaties
  • prijs
  • Minpunten
  • niet heel licht
  • niet heel dun
  • geen gigabit wlan

Een mooi slank ontwerp met ronde hoeken en afrondingen zowel aan de bovenkant als aan de onderkant. De bodem is ook mooi vlak afgewerkt en in dezelfde kleur gespoten als de deksel. Wel zitten er ventilatieopeningen in de bodem. De speakers zijn verwerkt in de opening voor het scharnier. Het toetsenbord is modern met los geplaatste toetsen en tikt plezierig. Ook het touchpad lijkt veel op dat van de Macbooks. Het is bijzonder glad en biedt multitouch-ondersteuning voor bijvoorbeeld zoomen en scrollen.

De IdeaPad U310 is voor een ultrabook met 18 mm niet bijzonder dun en weegt 1,7 kg. Toch oogt het notebook een stuk slanker dan we van traditionele notebooks gewend zijn. Daar kun je nog eens mee voor de dag komen.

Lenovo IdeaPad U310 met Intel Ivy Bridge

De Lenovo IdeaPad U310 is een tweede generatie ultrabook. Hij gebruikt een Intel HM77 chipset, heeft een Intel Core i5 (Ivy bridge) dualcore processor op 1,7 GHz, met hyperthreading. De U310 heeft 4 GB geheugen ingebouwd en een hybride harde schijf met 500 GB harddisk en 32 GB ssd. Deze combinatie samen met de Intel HD4000 graphics is goed voor prima overall prestaties. Ook op 3D-gebied zijn de prestaties vergelijkbaar met eerste generatie ultrabooks, ook die met een grotere SSD. Alleen in vergelijking met de ultrabooks met een Core i7 heeft de U310 het nakijken.

Het het 13 inch glanzende en dus reflecterende scherm heeft een bescheiden 1366 x 768 pixels. Er zijn twee usb-2 poorten en   twee usb 3-poorten. Via HDMI kun je een extern beelscherm aansluiten. De beeldkwaliteit van het glanzende scherm is redelijk goed net als de kijkhoek. Ook de geluidskwaliteit van de speakertjes die in het scharnier van het scherm verstopt zitten is alleszins redelijk. 

Opvallend ondanks is dat Lenovo voor de U310 gigabit ethernet specificeert moet hij het met een 100 mbit ethernet-aansluiting doen. Toch wel een beetje zuinig in deze tijd waarin gigabit-lan toch wel de standaard is geworden. Wifi is er in b/g/n variant zonder 5 GHz ondersteuning. Bluetooth is er in versie 3.0. De webcam levert een uitstekende beeldkwaliteit.

Windows 7 Home Premium doet het prima op de U310 en laat zich dankzij de grote mulitouch touchpads ook plezierig bedienen. Opstarten gaat vlot en herstarten uit slaapstand binnen 10 seconden. De meegeleverde software is praktisch en bruikbaar en zeker niet overdreven. De accuduur is met gemiddeld 4,6 uur voor de U310 heel behoorlijk te noemen. Een werkdag ga je er ondanks het geavanceerde energiebeheer nog niet mee halen.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Review, Notebooks

Tags: Lenovo, Ultrabooks