abonneren

Laptops geïnfecteerd in hotel

Met een nieuwe aanvalsmethode proberen criminelen laptops te infecteren wanneer deze op een openbaar netwerk updates proberen te downloaden. De FBI waarschuwt voor deze nieuwe aanval, maar vermeldt bijzonder weinig details.

Als je openbare netwerken gebruikt is het altijd zaak om op te letten. Zo kwam vorig jaar de tool Firesheep in het nieuws omdat je op openbare wifi-netwerken makkelijk sessies met wachtwoorden kon onderscheppen. De FBI heeft een nieuwe aanvalsmethode ontdekt die ook noopt tot oplettendheid. Als je met je laptop verbinding maakt met internet in een hotel toveren de aanvallers een popup op je scherm met zogenaamde software-updates. Het klikken op de popup leidt tot een malware-infectie.

De waarschuwing komt van het Internet Crime Complaint Center, een samenwerking tussen de FBI en het National White Collar Crime Center. Erg computer-georiënteerd is de waarschuwing niet. Zo wordt niet vermeld welke malware geïnstalleerd wordt, om welke hotels het gaat en hoe de aanval technisch in elkaar zit. Wel is duidelijk dat het gaat om “software waar regelmatig updates voor uit komen.” Mocht je onderweg dus een onduidelijke update voor Adobe Reader, Flash Player of Windows krijgen, let dan goed op. Ga bij twijfel altijd naar de officiële website van Adobe of Microsoft en download de update daar vandaan.

Bron: Internet Crime Complaint Center

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Nieuws, Security

Tags: internet, FBI