abonneren

Laatste keer stemmen met rode potlood?

Het ICT~office vindt dat er nog dit jaar een rondetafelgesprek moet plaats vinden over het elektronisch stemmen. De branchevereniging van IT- en Telecom, internet en Office-bedrijven vindt dat deze Tweede Kamerverkiezingen de laatste met een rood potlood zouden moeten zijn.

Elektronisch stemmen is efficiënter, toegankelijker, en goedkoper dan stemmen met het rode potlood. Volgens de vereniging ICT~Office is dit het juiste moment.

VVD-er Joost Taverne diende onlangs een wetsvoorstel in over dit onderwerp. Ook PvdA-er Piere Hijnen wil graag zo’n gesprek. Er is volgens ICT~Office dan ook voldoende aanleiding om een rondetafelgesprek met zowel voor als tegenstanders te organiseren. Politiek, belangenverenigingen en het bedrijfsleven kunnen de voors en tegens van het elektronisch stemmen bespreken.

Het stemmen met papier en rode potlood is niet meer van deze tijd. Voor visueel gehandicapten is het stemmen op deze manier een uiterst vrijwel onmogelijk. Ook het verzamelen van de verkiezingsuitslagen door het met de hand tellen van de stemmen na sluiting van de stembureaus is een tijdrovende inefficiënte zaak.

Sinds 2008 wordt er weer met het rode potlood gestemd, nadat in 2006 door protestgroepen werd aangetoond dat het stemmen met de toen gebruikte stemcomputers niet veilig was.

Wat denk jij, zal er bij de volgende verkiezingen weer een nieuwe stemcomputer zijn, of gaan we straks met onze DigID gewooon (thuis) via internet stemmen?

Bron: Ict~Office

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: