abonneren

Laatste iPad 3-geruchten op een rijtje

Vanavond om 19:00 is het zover, dan zal Apple zeer waarschijnlijk zijn volgende iPad bekend maken. Over deze 'iPad HD' doen inmiddels een hoop geruchten de ronde; wij zetten de laatste geruchten op een rijtje. Eén ervan is opzienbarend: het scherm zou haptische feedback geven.

Of de nieuwe iPad nu de iPad 2S, iPad 3 of iPad HD gaat heten, vrijwel zeker is dat het apparaat uitgerust wordt met een high definition-beeldscherm dat een viervoudige resolutie (2048x1536) heeft ten opzichte van de iPad 2. De schermdiagonaal blijft met 9,7-inch gelijk. Het is mogelijk dat Apple tevens een 7-inch iPad 'mini' introduceert, al lijkt de kans hierop ons overigens niet zo heel groot. Logischer is het wanneer Apple naast de iPad HD een goedkopere uitvoering van de iPad 2 introduceert (bijvoorbeeld met 8 GB geheugen), om zo de 'onderkant' van de tabletmarkt te bedienen.

We verwachten niet dat de quadcore Apple A6-chip in de iPad 3 gaat opduiken. Sterker nog, we gaan er vanuit dat de iPad HD sterk lijkt op de iPad 2, zij het iets dikker (onder andere vanwege een grotere accu) en met een betere camera, maar nog steeds met een dualcore Apple A5-chip uitgerust. Wel heeft Apple aan deze chip gesleuteld en zal de nieuwe versie als Apple A5X door het leven gaan. Wat heeft Apple veranderd? We gokken op een iets hogere cpu-kloksnelheid en verbeterde gpu-cores, om de hoge schermresolutie probleemloos uit te kunnen sturen. Ook is het interne geheugen verdubbeld van 512 MB naar 1 GB.

Als we 'anonieme bronnen' mogelijk geloven, dan is de iPad HD uitgerust met een 4G (LTE)-chip. Dit lijkt ons niet onwaarschijnlijk, maar erg relevant voor de Europese markt is het niet. In Amerika slaat LTE inmiddels beetje bij beetje aan en is er in de grote steden voldoende dekking, in Nederland wordt LTE nog niet aan consumenten aangeboden. Ook wordt gesproken over een introductiedatum van 16 maart voor Amerika; de vorige keer was Nederland enkele weken later aan de beurt, wij verwachten dat dat deze keer niet anders is. Op deze datum zal ook iOS 6.0 het levenslicht zien.

Geen gerucht maar een feit is dat de iTunes App Store inmiddels een nieuwe rubriek heeft gekregen: Catalogs. Deze lijkt dan weer wel het hd-display te onderschijven, want de huidige pixeldichtheid is te laag om fatsoenlijk kleine tekst op het scherm te toveren. De 2048x1536-resolutie zorgt voor een pixeldichtheid van bijna 300 dpi; hiermee is het geen Retina-scherm, maar wel scherp genoeg om zelfs kleine cataloguslettertjes haarscherp op het scherm te toveren.

Het laatste gerucht is het interessantste: volgens het Finse bedrijf Senseg zou Apple in de iPad 3 gebruik maken van een revolutionaire nieuwe schermtechniek die in haptische feedback voorziet. Met andere woorden, het wordt mogelijk om terugkoppeling te krijgen van het scherm zelf, zodat je kunt voelen wat je doet. Het gerucht sluit goed aan bij de geheimzinnige boodschap die Apple in zijn aankondiging heeft gezet: "You really have to see. And touch," maar dat zou tevens betekenen dat Apple zijn grootste innovatie tot het laatste moment geheim heeft gehouden. Leidt Senseg ons om de tuin, of praat het bedrijf voor zijn beurt? Vanavond weten we het.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Tablets

Tags: