Laagopgeleiden langer op internet dan hoogopgeleiden

Uit onderzoek van de Universiteit Twente blijkt voor het eerst dat laagopgeleide Nederlanders meer tijd doorbrengen op internet dan hoogopgeleiden.De onderzoekers gaan daarbij zelfs zover om over een sociale revolutie te spreken ook al gaat het maar om een halfuur langer per dag.
De gemiddelde Nederlander met een lagere opleiding besteedt per dag gemiddeld drie uur en vier minuten aan internet.

Het gebruik is ook anders volgens de onderzoekers. Waar hoogopgeleiden internet primair als informatiebron inzetten, gebruiken vooral laagopgeleiden het voor chatten, online gamen en het bekijken van filmpjes op YouTube.

Verder blijkt uit het onderzoek dat Nederlanders tussen 16 en 35 jaar internet intensiever gebruiken dan mensen van 35 jaar en ouder. 55-plussers maken duidelijk meer gebruik van internet bij telewerken.

Nederlanders onderschatten de gevaren op het internet. Jongeren (naïviteit) en ouderen (onkunde) zijn erg onvoorzichtig als ze het internet gebruiken en nemen onvoldoende voorzorgsmaatregelen om te voorkomen slachtoffer van bijvoorbeeld fraude te worden. Zo is men slordig met wachtwoorden en onzorgvuldig met het installeren van de juiste internetfilters.

De motivatie om internet te gebruiken is sinds de jaren tachtig enorm gestegen. Bijna alle Nederlanders (93%) hebben in 2010 thuis toegang tot internet. Hiermee gaat Nederland, samen met IJsland, aan kop in Europa. Overigens gebruikt 44% van de 65-plussers en 19% van de laagopgeleiden het internet nog steeds niet. Een ‘harde kern' van 5% van de Nederlandse bevolking wil helemaal geen gebruik maken van de mogelijkheden die internet biedt.

Top 10 meest gebruikte internettoepassingen (dagelijks of wekelijks):
1. E-mail 96%
2. Zoeken 93%
3. Internet bankieren 76%
4. Nieuwsdiensten 62%
5. Vrij surfen 61%
6. Krant/omroep 56%
7. Social Networking 43%
8. Marktplaatsen 30%
9. Producten zoeken 29%
10. Online gamen 26%

 

Geschreven door: Martijn Verkuil op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: