abonneren

Kunstmatige intelligentie nog altijd op niveau van 4-jarige

Het befaamde Massachusetts Institute of Technology (MIT) heeft onderzoek gedaan naar het niveau van de huidige staat van kunstmatige intelligentie. Het instituut leidde een computer op en liet deze een IQ-test voor kinderen maken. Daar kwam uit dat de computer het niveau had van een 4-jarig kind en dat als de computer een kind had geweest, er geconcludeerd zou worden dat er iets mis zou zijn met het kind.

Het systeem genaamd ConceptNet 4 is bedoeld om computers slimmer te maken wat betreft ‘echte dingen’ in de wereld. Dingen die mensen ook moeten leren dus en niet alleen mathematische vraagstukken bijvoorbeeld. De kennis van het systeem komt voort uit het Open Mind Common Sense Project. Dat is een project waarbij meer dan 14.000 mensen meer dan 700.000 feitjes hebben ingevoerd. Ook is Wordnet toegevoegd.

ConceptNet 4 werd een standaard iq-test voorgelegd voor kinderen. De uitslag was dat het systeem zo slim was als een vierjarig kind. De uitslagen waren ook nog eens bijzonder uiteenlopend. Op het ene onderdeel scoorde het systeem zeer goed en op het andere bijzonder slecht.  "Als deze uitslag bij een echt kind zou voorkomen, zou het voor ons een teken zijn dat er een steekje los zit", aldus onderzoeker Robert Sloan.

Het vocabulaire van ConceptNet 4 was goed, maar bij het beantwoorden van waarom-vragen ging de computer helemaal de mist in. Computers kunnen prima feitjes leren, zoals bekend. Maar een voor mensen eenvoudige waarneming van dagelijkse dingen is erg lastig in te programmeren in kunstmatige intelligentie.

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: onderzoek, iq-test

Nieuws headlines

Laatste reactie