Kroes wil auteursrechten moderniseren

Eurocommissaris Neelie Kroes wil het auteursrecht in de EU moderniseren. Zij wil de handhaving voorbehouden aan overheden om zo de burgerrechten beter te kunnen beschermen.Het huidige systeem zou volgens de Europese Commissie de creatieve sector benadelen. Door een flinke update van het auteursrecht moet het aanbod van digitaal materiaal gegarandeerd blijven.
Kroes wil namelijk de handhaving van de wet aan overheden overlaten en tussenkomst van derde partijen voorkomen. Dit betreft uitgevers en belangenbehartigers als Brein en Buma/Stemra.

Die derde partijen zouden volgens Kroes vaak optreden op een harde en onrechtvaardige wijze. De nieuwe regelgeving moet volgens de Eurocommissaris dan ook minder aan de belangen van bedrijven voldoen en meer kijken naar de belangen van individuele artiesten.

Neelie Kroes stelt dat de rol van tussenpersonen als uitgevers momenteel te groot zijn t.o.v. de artiesten zelf. Ook benadrukte ze dat internet andere media niet vermoordt maar juist versterkt. "Zoals de bioscoop het theater niet vermoordde of televisie de radio, zo vermoordt het internet ook geen andere media. In tegendeel. Kijk naar de statistieken: mensen die meer tijd op het internet doorbrengen, lezen vaak meer en gaan vaker naar concerten of de bioscoop dan de rest van de bevolking." Kroes stelt daarom dat het aanbod van digitale media beschermd moet worden door Europese overheid.
Daarvoor moet het lokale auteursrecht wel overal gelijk getrokken worden. Kroes verwacht dat niet makkelijk wordt, maar belooft niet te stoppen met het onderzoeken van nieuwe ideeën zolang het huidige systeem niet werkt.

Via: Webwereld
 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: