abonneren

Kroes neemt maatregelen voor snellere uitrol 4G

Het is dramatisch gesteld met de 4G-dekking in Europa. Eurocommissaris Neelie Kroes heeft daarom fel uitgehaald naar EU-lidstaten die de uitrol van 4G-netwerken uitstellen of moeilijkheden creƫren omtrent de veiling van voor 4G belangrijke 800 MHz frequenties.

Eurocommissaris Neelie Kroes heeft EU-lidstaten die de uitrol van 4G willen uitstellen stevig op de vingers getikt. Diverse lidstaten hebben uitstel aangevraagd, maar de Europese Unie heeft deze aanvragen afgewezen. Ook is er in diverse landen bureaucratisch geharrewar over 800 MHz frequenties, die belangrijk zijn voor de uitrol van 4G, en worden de prijzen van frequenties opgedreven door overheden.

Kroes is het zat en hanteert krachtige termen. “Zo run je geen economie. Dit betekent namelijk ook dat Europeanen die in rurale gebieden wonen en mensen op vakantie worden behandeld als tweederangs burgers”, aldus Kroes.

“De EU wankelt richting netwerkafgrond. Wereldwijd neemt het mobiele verkeer 66 procent per jaar toe, smart devices zijn overal en mensen willen video hierop kijken. Zonder meer beschikbaarheid van spectrum valt het allemaal in duigen”, vindt Kroes.

In de Verenigde Staten is er al 90 procent 4G-dekking. In Europa heeft maar een kwart van de inwoners beschikking over 4G. Kroes laat het niet alleen bij woorden. Brussel zal overgaan tot het verplicht vrijgeven van de 800 MHz band wanneer lidstaten blijven vertragen.

Nederland bevindt zich wat 4G-uitrol betreft in de middenmoot. De frequenties zijn wel geveild, maar voor een erg hoge prijs volgens de providers. KPN heeft inmiddels dekking in de helft van Nederland. Andere providers volgen in het kielzog.

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: Europese Unie, 4g, Neelie Kroes

Nieuws headlines

Laatste reactie