KPN meldt sterke verbetering 4G

Afgelopen februari is KPN als eerste begonnen met de uitrol van 4G in de regio Amsterdam en omstreken. Drie weken geleden bleek dat de 4G-dekking nog te wensen overliet omdat niet alle zendmasten het 4G-signaal doorgeven. Dit moet nu sterk zijn verbeterd.

De huidige 3G-klanten moeten in de toekomst allemaal aan de 4G, dat de nieuwe standaard moet worden. Om dit te bereiken wil KPN zijn 4G-netwerk zo snel mogelijk introduceren in heel Nederland. Het telecombedrijf neemt daarbij de eventuele kinderziektes voor lief.

De 4G-snelheid moet door KPN op bepaalde plekken in de regio Amsterdam nog flink worden opgekrikt. De snelheid van het 4G-netwerk was drie weken geleden nog niet consistent, meldt Nu.nl. De gemiddelde snelheid lag toen op rond de 20 Mbps. De laagst gemeten snelheid was echter slechts 5,4 Mbps. De hoogste kwam uit op 33 Mbps.

KPN geeft als verklaring voor deze enorme verschillen dat nog niet alle masten het 4G-signaal uitzenden. De smartphone moet dan op bepaalde plekken in de regio op zoek naar een zendmast die verderop staat. Het signaal is dan zo zwak dat er wordt overgeschakeld naar een lagere snelheid. Hierdoor kan de 4G-dekking ook binnenshuis enorm tegenvallen.

Verbeterd
Het 4G-signaal zou in de regio Amsterdam in de afgelopen drie weken al sterk moeten zijn verbeterd, meldt KPN. Momenteel zou de uploadsnelheid gemiddeld op 10 Mbps moeten liggen. Drie weken terug lag deze nog op een gemiddelde van 6 Mbps.

Ongeveer 75 procent van alle Amsterdamse masten zou nu het 4G-signaal doorgeven. In de toekomst zal KPN in drukke gebieden de netwerkcapaciteit vergroten door verschillende frequenties te gebruiken. KPN gebruikt nu de 800 MHz-band en zal in stedelijke gebieden de masten gaan voorzien van dekking via de 1800 MHz-band. Het telecombedrijf heeft ook een licentie op de 2600 MHz-band, maar deze wordt alleen ingezet als er een enorme drukte wordt verwacht, bijvoorbeeld bij grote evenementen.

Zo snel mogelijk Afgelopen maandag werd 4G geïntroduceerd in Den Haag. Ook daar laat de dekking nog te wensen over. KPN wil 4G zo snel mogelijk uitrollen in Nederland, en neemt daarbij de mindere gebruikservaring in het begin op de koop toe. Deze zomer wil KPN het 4G-netwerk aan de helft van de Nederlandse bevolking aanbieden. In de zomer van 2014 moeten alle masten zijn voorzien van de 4G-hardware en zal het netwerk op volle kracht draaien.

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: smartphones, 4g