Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord
abonneren

‘Koude' opslagfaciliteit voor oude Facebook foto’s

Facebook maakt een efficiënter opslagsysteem in zijn Prineville data center. Deze is bestemd voor de oude foto's en video's die gebruikers niet meer dagelijks bekijken, maar ook niet kwijt willen.

In het Amerikaanse Prineville in de staat Oregon heeft Facebook twee gigantische datacentra staan. Tienduizenden servers draaien daar continu om het dataverkeer van de meer dan 1 miljard gebruikers in goede banen te leiden. Het energieverbruik hiervan is enorm hoog en vergelijkbaar met het verbruik van 6.000 huishoudens.

Facebook-gebruikers hebben door de jaren heen meer dan 240 miljard foto's online gezet en miljarden video's en berichten geplaatst. Op dit moment komen daar iedere dag zo'n 350 miljoen foto's bij, meldt Oregon Live. Deze data nemen vele harddisks aan opslagruimte in beslag en kosten bovendien ook veel energie. Dit terwijl de oudere foto's en video's waarschijnlijk nog maar sporadisch door gebruikers worden bekeken.

Volgens Facebook is maar 8 procent van de foto's verantwoordelijk voor 82 procent van het dataverkeer. De foto's die niet zo vaak worden bekeken zullen in de toekomst worden geplaatst in de nieuw te bouwen 'koude' opslagfaciliteit. De servers van de koude opslagfaciliteit staan in de slaapstand. Als een gebruiker oud materiaal opvraagt, dan zullen deze slechts gedeeltelijk opstarten. Dit betekent dat dit materiaal niet zo snel beschikbaar is als foto's en video's die maar een paar uur online staan, maar volgens Facebook duurt dit maar een paar seconden of milliseconden.

Energiebesparing
De koude opslagfaciliteit staat nu nog in de steigers en zou een energiebesparing moeten opleveren van 33 procent. Deze gebruikt niet alleen minder energie, maar is ook kleiner dan een standaard live datapakhuis met dezelfde opslagcapaciteit. Ieder serverrack kan acht maal zoveel opslagruimte bieden als bij een 'warme' opslagfaciliteit.

Facebook hoopt de eerste van de drie koude opslagfaciliteiten deze herfst op te leveren. Bij iedere koude opslagfaciliteit kan maximaal 1 exabyte data worden geplaatst, het equivalent van 1 miljoen harddisks van de gemiddelde pc.

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Sociale netwerken

Tags:

Nieuws headlines

dinsdag 16 januari

donderdag 30 november

Laatste reactie