abonneren

Koningshuis Noorwegen in gevaar door Instagram

De gevaren van sociale media moeten niet overschat worden, maar de zoon van de Noorse kroonprinses heeft het wel heel bont gemaakt. De 15-jarige Marius Borg Høiby blijkt al bijna een jaar privéfoto’s met gps-data te plaatsen op Instagram.

Bij de meeste mensen die sociale media gebruiken is inmiddels wel duidelijk dat je niet zomaar privéinformatie moet delen. Inbrekers en andere criminelen zouden gebruik maken van Facebook, Twitter en andere diensten om te kijken waar een mooie buit te halen valt. Die boodschap was bij de zoon van de Noorse kroonprinses nog niet aangekomen. Journalisten van de Noorse krant VG ontdekten dat de jonge Marius zijn Instagram-account openbaar had en daar foto’s op plaatste die voorzien waren van gps-locatiegegevens.

Het koninklijk huis van Noorwegen is uiteraard niet gediend van het uitlekken van dat soort informatie, omdat het een mogelijk veiligheidsrisico vormt. Nadat de journalisten het veiligheidsrisico aan het koningshuis hadden gemeld is het account daarom privé gemaakt. Dat bekende personen of leden van rijke families een hoger risico lopen, bleek wel toen de zoon van antivirusmiljardair Eugene Kaspersky vorig jaar ontvoerd werd nadat kidnappers zijn locatie en gewoontes bijgehouden zouden hebben via sociale media.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Nieuws, Sociale netwerken

Tags: Sociale Media