abonneren

Kinderen krijgen 'gameboyrug' door handhelds

Uit Fins onderzoek blijkt dat veertig procent van de kinderen tussen 8-18 jaar de rug van een 50-jarige heeft. Dit komt door het gebruik van handhelds (zoals de gameboy), smartphones en tablets. De aandoening staat bekend als gameboyrug en artsen deskundigen zien steeds meer kinderen met dit probleem.

Al jarenlang daalt de gemiddelde leeftijd waarop mensen een hernia-operatie ondergaan. Piet van Loon, orthopedisch chirurg, geeft aan dat hij al jongeren van rond de 20 opereert aan hernia’s. Een Fins onderzoek onderstreept de ervaringen van de chirurg want uit MRI-scans van kinderen tussen de 8 en 18 jaar blijkt dat 40% al de rug van een vijftigjarige heeft. Bot reageert net als hout in de natuur; duw je het een bepaalde richting op dan groeit het ook die kant op. De rugklachten zorgen er ook voor dat jongeren anders gaan lopen en O-benen krijgen.

Mobiele apparatuur boosdoener

Meer dan honderd jaar geleden kregen kinderen ook een bochel door kinderarbeid maar nu vormt een welvaartsproduct voor de bochel. Urenlang voorovergebogen boven je iPad is net zo slecht voor je rug als sommige vormen van kinderarbeid. Om te testen of je zo’n rug hebt kun je de buktest doen. Kinderen met een gezonden rug kunnen vooroverbuigend hun tenen raken. Hun rug is dan als een N-vorm. Kinderen met een gameboyrug kunnen hun tenen niet raken en staan als een kraantje waarbij de onderrug bijna recht is en de bovenrug krom. Omdat kinderen nog niet volgroeid zijn kan een vergroeide rug nog worden gecorrigeerd met oefeningen of braces maar wie eenmaal volwassen is krijgt het moeilijker. Het is daarom belangrijk dat kinderen zich nu al meer bewust worden van hun houding.

Tegengaan Gameboyrug

Het afzweren van het gebruik van mobiele apparaten is in veel gevallen geen optie, beter is het om er bewuster mee om te gaan. In plaats van voorovergebogen te liggen, kunnen kinderen beter op hun buik liggen, zo worden de rugspieren versterkt. Er wordt te weinig aandacht besteedt aan de houding van kinderen, een slechte houding wordt nu als ‘normaal’bestempeld zo concludeert analist André Soeterbroek die samen met Piet van Loon een stuk schreef voor Medisch Contact waarin ze waarschuwen voor de gameboyrug. Een speciale stoel is niet nodig, kinderen moeten gewoon op het puntje gaan zitten met ten minste een knie naar beneden en de voet onder de stoel stelt Soeterbroek. Van Loon is bezig een orthopedische kliniek op te zetten gericht op houdingcorrectie. Hij geeft aan dat er meer onderzoek nodig is om de gevolgen van tablets en spelcomputers op de rug in kaart te brengen.

Geschreven door: Martijn Verkuil op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: Gameboy, onderzoek, gameboyrug

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord