Justitie VS heeft nog 12 vergrendelde iPhones voor Apple

De strijd tussen Apple en de FBI over hulp voor het ontgrendelen van één specifieke iPhone krijgt een flinke staart. Er liggen nog 12 vergrendelde iPhones bij de autoriteiten in de VS.

Apple weigert de FBI te helpen om de pincode van een vergrendelde iPhone te hacken. CEO Tim Cook zegt dat het bevel van de rechter om iOS-beveiligingsmaatregelen op te heffen veel te ver gaat. Hij vreest een gevaarlijk precedent. Die vrees wordt nu bevestigd door de onthulling dat de Amerikaanse autoriteiten nog zeker 12 vergrendelde iPhones in handen heeft waarvoor het bij Apple aanklopt voor toegang tot die toestellen.

 

Stille verzoeken

Naast de iPhone 5c van de vermeende San Bernardino-schutter blijkt er nog een hele verzameling aan verschillende iPhones met uiteenlopende iOS-versies ‘klaar te liggen’ voor Apple, meldt onder meer The Intercept. De iPhone-maker heeft van de Amerikaanse autoriteiten in totaal zeker twaalf verzoeken gekregen om data uit die vergrendelde toestellen te krijgen, onthult Apple’s advocaat Marc Zwillinger nu. Deze zaken lopen al sinds september in diverse staten en districten.

De ontgrendelingsverzoeken aan Apple zijn niet openbaar gedaan, waardoor ze tot op heden niet publiekelijk bekend waren. Dit in tegenstelling tot het hulpverzoek van de FBI voor de iPhone 5c van de vermeende dader achter de aanslag in San Bernardino. Advocaat Zwillinger maakt de stille verzoeken openbaar in reactie op een gerechtelijk bevel in een lopende zaak over een iPhone 5s.

 

Niet alleen terrorisme

Daarbij gaat het om het toestel van een verdachte die drugs (methamfetamine) zou bezitten of verhandelen. Het gaat dus niet alleen om terrorisme, zoals in de San Bernardino-zaak. In de reeks andere lopende rechtszaken gaat het om een iPhone 6, 6 Plus, iPad 2 WiFi en zelfs de oudere iPhone-modellen 4S en 3.

Die toestellen draaien iOS-versies die uiteenlopen van het courante 9.1 via het voorgaande 8.1.2 terug tot en met het antieke 6.1.6 en 4.2.1. Hoe ouder het iPhone-model en hoe ouder de iOS-versie hoe minder beveiligingsmaatregelen er ingebouwd zijn. Zo is in iOS 9 pas de langere ontgrendelingscode van zes cijfers ingevoerd. Daarvóór was vier cijfers de norm, wat relatief makkelijker te kraken valt met een brute force-aanval.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten