Microsoft-account verwijderen: Wat je moet weten

Je Microsoft-account verwijderen kan grote gevolgen hebben voor alle diensten die je bij het bedrijf afneemt. Niet alleen Windows 10 dus. In dit artikel leggen we uit hoe het opzeggen van zo'n account werkt en wat er de mogelijke gevolgen van zijn.

Microsoft is hard aan het werk om accounts onmisbaar te maken. Bijvoorbeeld om in te loggen in Windows 10 (wat overigens ook zonder kan, maar je niet gemakkelijk wordt gemaakt) . Een account is immers onmisbaar om diensten aan de man te brengen, waar aan verdiend wordt. Denk aan OneDrive, Office en de apps uit applicatiewinkel van Windows 10.

Ook kunnen er veel verzamelde persoonsgegevens aan je account gekoppeld worden, wat voor Microsoft helemaal ook lucratief is. Maar vooral in dat laatste zit een knelpunt. Sinds de introductie van Windows 10 ligt Microsoft continu onder vuur vanwege de verzameling van persoonsgegevens. Ben je daar niet van gediend, dan heb je op een paar privacy-instellingen na geen mogelijkheden. Het verwijderen van je Microsoft-account maakt de gegevensverzameling voor Microsoft wel lastiger.

Uiteraard kunnen er ook andere redenen zijn om je Microsoft-account te verwijderen. Misschien heb je wel teveel accounts? Wellicht gebruik je helemaal geen Microsoft-diensten meer? Of wil je gewoonweg persoonlijk niets van doen hebben met Microsoft?

Het opzeggen van complexe diensten als een Microsoft-account vereist enige aandacht. We nemen een krantenabonnement als voorbeeld. Hierbij zou het merkwaardig zijn als na het beëindigen de wasmachine er mee ophoudt en je auto niet meer opengaat. Bij complexe diensten met allerlei vertakkingen en koppelingen kan dit wel gebeuren (niet letterlijk uiteraard).

Door bijvoorbeeld je Microsoft-account te verwijderen, kun je foto's kwijtraken, geld verliezen en bestaat de kans dat je tekstverwerker het niet meer doet. Als je per se van je Microsoft-account af wilt, kun je dit soort problemen met de juiste voorbereiding voorkomen.

Rode draad

Het opheffen van je Microsoft-account gaat veel verder dan je lokaal aanmelden bij Windows 10 via Start / Instellingen / Accounts / In plaats daarvan aanmelden met een lokaal account. Je Microsoft-account is namelijk de 'rode draad' tussen allerlei diensten. Het verbindt Windows-apparaten en biedt toegang tot je bestanden, die je bijvoorbeeld bewaart in OneDrive. Door je Microsoft-account echt op te heffen, beëindig je alle diensten die hiermee samenhangen.

Kopieer eerst alles uit je OneDrive naar eigen opslag op je computer, dan heb je dat alvast binnen. Als je via de Windows Verkenner geen toegang hebt tot je OneDrive, doe het dan via de OneDrive-website. Notities uit OneNote zijn overigens ook gekoppeld aan je Microsoft-account.

Overstappen naar een andere clouddienst is vaak heel eenvoudig: de gekopieerde data op je computer kun je direct verplaatsen naar een clouddienst naar keuze. Veel clouddiensten hebben ook een hulpgids om over te stappen. Zo kun je bijvoorbeeld je data overzetten van OneDrive naar Google Drive.

De laatste stap

Gebruik je een mailadres van Microsoft (Outlook.com, Hotmail of anders) met je Microsoft-account? Dan wordt ook dit adres opgeheven, inclusief al je berichten, contactpersonen, agenda-afspraken en andere instellingen. Een overzicht van computers, tablets en telefoons die gekoppeld zijn aan je Microsoft-account vind je op de beheerpagina van Microsoft. Hef hier de koppelingen op.

Alles wat met programma's en diensten te maken heeft en gekoppeld is aan je Microsoft-account, kun je verwijderen. Denk ook aan lopende abonnementen voor bijvoorbeeld extra OneDrive-opslagruimte of Microsoft Office.

Alles nagelopen en gecontroleerd? Ga dan naar deze websiteen volg na inloggen de stappen om je Microsoft-account op te heffen. Je account wordt nog 60 dagen bewaard en vervolgens echt verwijderd.

Geschreven door: Robbin Ooijevaar op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: windows 10, office, onedrive