Java-updates blijven irritante Ask Toolbar aanbieden

Oracle probeert op slinkse wijze nog wat aan de beveiligingsgaten in Java te verdienen. Bij iedere beveiligingsupdate van Java blijft het bedrijf standaard de Ask Toolbar aanbieden, ook als de gebruiker bij voorgaande updates geen toestemming heeft gegeven.

Deze updatepraktijk is op zijn minst niet zo netjes te noemen. De privacy en adware-onderzoeker Ben Edelman van Harvard Business School heeft nogal wat kritische aantekeningen bij de installatie van de Java-updates met IAC toolbars. Dit gaat volgens de onderzoeker veel te gemakkelijk.

Toolbar standaard aangevinkt
De Ask Toolbar staat tijdens de installatie van de Java-update standaard aangevinkt. Met een enkele klik op Volgende wordt de toolbar op de computer geïnstalleerd. De kans dat een gebruiker de toolbar per ongeluk installeert wordt nog eens vergroot doordat het installatieproces uit vijf schermen bestaat. Als de gebruiker verschillende softwareupdates achter elkaar uitvoert, dan is hij geneigd om routinematig op Volgende te klikken, zodat de installatie zo snel mogelijk verloopt. Maar zo installeert de gebruiker automatisch ook de Ask Toolbar mee, stelt Edelman.

Focus op Volgende
Nog erger maakt het feit dat de knop Volgende standaard de “focus” van het installatieprogramma heeft terwijl dat niet zichtbaar wordt gemaakt. Edelman ontdekte dat de gebruiker het installatieproces ook kan starten door de Enter-toets of spatiebalk in te drukken, en geeft daarmee ook automatisch toestemming om de toolbar te installeren. Volgens Edelman is dit veel te laagdrempelig voor het geven van expliciete toestemming, en is dit zelfs tegen de regels die Google heeft opgesteld.

Uitgestelde installatie
Ook hebben Oracle en IAC bedacht om de Ask Toolbar expres tien minuten uit te stellen. Dit is om ervaren gebruikers om de tuin te leiden die nog tijdens de installatie van de update direct merken dat ze per ongeluk deze toolbar installeren. Als de gebruiker de toolbar direct van zijn computer wil halen, dan zal hij deze niet meteen tussen de uninstallers terugvinden omdat de toolbar later wordt geïnstalleerd.

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Software

Tags: pc, java