Is een gratis vpn beter dan helemaal geen vpn?

Met een vpn begeef je je anoniemer op het internet. Handig, maar de vele vpn-diensten verschillen erg in kwaliteit, mogelijkheden en kleine lettertjes. Met name gratis aanbieders hebben niet de beste reputatie. Kan je desalniettemin beter een gratis vpn gebruiken dan helemaal geen vpn? PCM vraagt het vier experts.

Joeri van de Watering, ceo van betaalde vpn-dienst Goose

“Nee, een gratis vpn-dienst klinkt heel mooi, maar iedereen moet zijn brood betalen. Dus er moet op de een of andere manier geld verdiend worden. Je kunt je handen er voor in het vuur steken dat er iets met jouw data gebeurt. Wat je vaak ziet, is dat jouw data wordt doorverkocht aan commerciële partijen."

"Kijk ook naar Hola: een p2p-netwerk waarbij iemand jouw ip-adres gebruikt (of kan misbruiken). Aanbieders als Opera en Cloudflare beloven een gratis vpn zonder addertje onder het gras, maar daar geloof ik niet in. Ik heb meer vertrouwen in een freemium-model of nog beter, een volledig betaalde vpn.”

Matthijs Pontier, Piratenpartij Amsterdam

“Ja, want zonder vpn heb je niet de voordelen die bij een vpn horen. Hoewel een gratis vpn doorgaans niet zo goed is als een betaalde, is het zeker beter dan niets. Proton heeft bijvoorbeeld een gratis vpn-dienst en die is best oké."

"Bij alle vpn-diensten zijn er inderdaad risico’s met betrekking tot vertrouwen en privacy. Als een vpn gratis is, kun je je afvragen waarom dat is. In zijn algemeen raad ik mensen aan om te betalen voor een vpn-dienst en om vooraf wat onderzoek te doen door bijvoorbeeld een vergelijker te gebruiken.”

Joris Peterse, redactie-expert

“Nee, hoewel het natuurlijk ligt aan waar je je bevindt en met welk netwerk je verbonden bent. In landen als China en Turkije zou ik eerder een gratis vpn-aanbieder het voordeel van de twijfel geven. Maar over het algemeen waan ik me veiliger door mijn gegevens via een provider of (vertrouwd) wifi-netwerk te laten gaan, dan via een gratis vpn-aanbieder."

"Ik gebruik immers een vpn voor internetveiligheid. Deze aanbieder moet zijn onkosten ergens op verhalen en ik moet er maar op vertrouwen dat ze niet met mijn browsegegevens gebruiken?”

Jan Standal, vicepresident productmarketing Opera

“Ja, op dit moment zijn er wereldwijd meer dan 650 miljoen vpn-gebruikers. Eén van de belangrijkste redenen om een vpn te gebruiken, is dat je anoniem blijft op het internet. Een vpn verbetert de privacy van de gebruiker en verhoogt de beveiliging, wat de gebruiker meer controle geeft over zijn internetervaring. "

"Onze vpn is een gratis dienst zonder logs, wat voordelen heeft voor de gebruiker. Het grote verschil tussen Opera en andere vpn-bedrijven is dat wij een gratis dienst kunnen aanbieden omdat we niet afhankelijk zijn van inkomsten uit de vpn-dienst.”

Geschreven door: Rens Blom op

Category: Nieuws, Security

Tags: vpn, stelling