abonneren

iPhone 5 niet geschikt voor 4G van KPN

Vanaf 4 februari aanstaande maakt KPN zijn snelle 4G-netwerk beschikbaar in Amsterdam. De iPhone 5 is hiervoor echter niet geschikt, omdat deze niet overweg kan met de 800 MHz frequentieband.

KPN baseert zijn volledige 4G-netwerk op de 800 MHz frequentieband. Deze is geschikt om een goed bereik binnenshuis te garanderen. Vanaf 4 februari aanstaande kunnen de eerste abonnees hiervan gebruik maken in Amsterdam en omstreken. Later dit jaar zal de regio Den Haag-Rotterdam-Utrecht volgen. In de tweede helft van 2014 moet heel Nederland zijn voorzien van 4G-dekking.

Bundels
Een bundel met 2.5GB datategoed en een downloadsnelheid van maximaal 25Mbit/s gaat bij KPN 25 euro per maand kosten. Voor 5 GB datategoed en een bandbreedte van 50 Mbit/s moet 35 euro per maand worden neergelegd. De genoemde snelheden zijn theoretisch, in de praktijk zullen deze lager liggen.

1800 MHz
De iPhone 5 werkt niet met de 800 MHz frequentieband. Wel biedt de smartphone ondersteuning voor de 1800 MHz frequentie, maar deze wordt door KPN voorlopig alleen gebruikt voor mobiele hotspots. In een later stadium zal KPN mogelijk ook de 1800 MHz frequentie gaan inzetten voor het standaard 4G-netwerk, maar wanneer is nog niet bekend. Een nadeel van 1800 MHz is bovendien dat het niet gegarandeerd binnenshuis of in gebouwen werkt, meldt Mobile Cowboys. Hiervoor zijn meer zendmasten nodig.

Tele2 heeft geen vergunning voor de 1800 MHz frequentieband. Voorlopig zijn iPhone 5-gebruikers daardoor aangewezen op T-Mobile en Vodafone. Deze providers hebben wel het voornemen om hun 4G-netwerk geschikt te maken voor de 1800 MHz frequentieband. Deze netwerken zijn echter hoogstens pas later dit jaar beschikbaar.

Verwacht wordt dat de iPhone 6 of 5S wel geschikt zal zijn voor de 4G-netwerken met 800 MHz frequentieband.

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: smartphones, 4g

Nieuws headlines

Laatste reactie