abonneren

Internet wordt langzamer

Een opvallende trend: in het laatste kwartaal van 2011 is de gemiddelde snelheid van Nederlandse internetaansluitingen omlaag gegaan. Een onderzoek van Akamai toont een (bijna) wereldwijde terugval in verbindingssnelheid.

Als content delivery network zorgt Akamai met een van de grootste serverparken ter wereld voor het leveren van webpagina’s. Bedrijven kunnen Akamai inzetten om hun eigen servers te ontlasten en pagina’s sneller aan te bieden. Het bedrijf beschikt daardoor over een schat aan statistieken over webpagina’s, verbindingssnelheden en besturingssystemen. In het driemaandelijkse rapport State of the Internet licht het daarbij een tipje van de sluier.

De gemiddelde snelheid van internetverbindingen wereldwijd is 2,3 megabit per seconde – niet bijzonder hoog, maar westerse landen scoren beduidend hoger. Topper is vooral Zuid-Korea met een (werkelijke) gemiddelde snelheid van 17,5 Mbps per verbinding. Hoewel ook in Nederland veel mensen theoretisch beschikken over minstens 20 Mbps (bij adsl), blijft de werkelijke snelheid vaak achter.

Opvallend is vooral de daling: Nederland scoorde vorig kwartaal nog 8,5 Mbps en blijft nu steken op 8,2 Mbps. Deze onintuïtieve trend geldt voor vrijwel alle landen, behalve Japan en Zuid-Korea. Mobiel breedband is niet meegeteld in het rapport, dus kan ook niet verantwoordelijk zijn voor het lagere gemiddelde. Ook Akamai heeft geen verklaring. Wel blijft het verlies beperkt tot dit kwartaal. Vergeleken met een jaar eerder liggen de snelheden alsnog een stuk hoger. Het is dus onwaarschijnlijk dat daling van de verbindingssnelheid zich doorzet.

Bron: Akamai

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: akamai

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord