Intels TrueKey is de oplossing voor ons wachtwoordprobleem

2015 kan wel eens het jaar zijn dat we wachtwoorden compleet in de ban doen, en daar wil Intel aan meewerken. Het bedrijf heeft namelijk een eigen manier ontworpen waarbij je die tientallen wachtwoorden niet meer hoeft te onthouden, maar waarmee je wel veilig online blijft. Het heet Intel TrueKey, en wordt nog dit jaar opengesteld voor gebruikers.

TrueKey is Intels eigen manier om "het universele wachtwoordprobleem" op te lossen, zoals Intel het zelf noemt. Dat 'probleem' is dat we tientallen wachtwoorden moeten onthouden voor evenzoveel diensten, en dat we vaak voor dezelfde wachtwoorden kiezen.

Wachtwoordmanager

TrueKey moet dat veranderen, door een soort wachtwoordmanager te vormen zoals LastPass of 1Password. Maar met een groot verschil. In tegenstelling tot die wachtwoordprogramma's werkt TrueKey namelijk met veel aantal externe factoren van authenticatie.

Dat betekent dat je bijvoorbeeld je vingerafdruk, je gezichtsuitdrukking en je mobiele telefoon als extra verificatie gebruikt. Zodat jij het echt bent die ergens inlogt, en niet iemand anders.

Alle diensten

Het programma werkt met een duidelijke interface, waar je in een oogopslag alle diensten hebt staan die een wachtwoord van je vragen. Je kunt daar zoveel mogelijk diensten aan toevoegen als je wilt, ook hele obscure. Of bijvoorbeeld je eigen website.

Beveiliging per account

Intel heeft het bij het juiste eind als het stelt dat je niet overal dezelfde beveiliging voor wilt gebruiken. Voor je Netflix-account is bijvoorbeeld alleen een wachtwoord genoeg, terwijl je voor je internetbankieren juist meer beveiliging wilt hebben. Met TrueKey kun je dat regelen, zodat je voor het inloggen bij de ING naast een wachtwoord ook een vingerafdruk nodig hebt.

Beta

Intel TrueKey is op dit moment nog niet voor iedereen verkrijgbaar, maar wordt nog voor de zomer opengesteld voor het publiek. Geïnteresseerden kunnen wel alvast early access aanvragen. De dienst is overigens niet gratis, maar kost volgens Intel 15 euro per jaar. Lijkt ons niet veel voor een goede beveiliging.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten