abonneren

Intel neemt belang in ASML

Chipfabrikant Intel neemt een belang van maximaal 15 % in het Nederlandse ASML. Het Veldhovense bedrijf maakt machines voor de productie van computerchips.

Intel is al fabrikant van de meest geavanceerde computerchips. De ontwikkeling van die chips gaan zoals we weten erg hard. Voor het maken van de computerchips zijn steeds geavanceerdere machines nodig. ASML is een van de grootste fabrikanten van deze chipmachines. Niet heel vreemd dat Intel er belang bij heeft om de ontwikkeling van die machines te stimuleren.

Intel neemt een belang van 10 % in de aandelen van ASML voor 1,7 miljard euro. Ook investeert Intel 829 miljoen euro concrete ontwikkelingsprojecten voor het maken van machines voor nieuwe chips. In een later stadium kan Intel het belang tot 15 % verhogen.

In totaal wil ASML 25 % van de aandelen onderbrengen bij zijn grootste klanten. ASML hoopt zo geld te verkrijgen voor een snellere ontwikkeling van de ultraviolet lithografie-technologie. Ook wordt er gewerkt aan de overstap op 450 millimeter siliciumwafer-technologie.

Minister Verhagen van Economische Zaken ziet deze investering als een teken dat Intel vertrouwen heeft in ASML en Nederland en verwacht dat de deal banen oplevert in de topsector van de technolgie.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Processoren

Tags: asml

Nieuws headlines

Laatste reactie