abonneren

Intel Ivy Bridge in juni?

Intel zal ergens dit voorjaar de nieuwste generatie processoren introduceren die nu bekend is onder de codenaam Ivy Bridge. Ivy Bridge-processoren worden op 22 nm-schaal geproduceerd en moeten de supercompacte ultrabooks goedkoper maken.

Intel verwacht ook veel van deze energiezuinige processoren toegepast in all-in-one computers met een touchscherm. Windows 8 zal naar verwachting de belangstelling voor deze handzame desktopsystemen, waarbij alle hardware in de monitor is ingebouwd, doen toenemen. Windows 8 is immers de eerste versie van Windows die is geoptimaliseerd voor het gebruik van aanraakschermen. Intel heeft hoge verwachtingen van het gebruik van aanraakschermen.

Dankzij het lager energiegebruik van de Ivy Bridge-processoren die als Core i7, Core i5 en later als Core i3 op de markt gebracht worden, kunnen all-in-one computers compacter gebouwd worden. Ook is het minder bezwaarlijk ze permanent aan te laten staan op een praktische plek in huis.

Op de CeBIT toont Intel al een prototype van een ultrabook met een Ivy Bridge- processor, waarin ook een aanraakscherm gebruikt wordt. Intel wil de touchschermen dan ook opnemen in de standaard-specificaties voor de ultrabooks.

Tick Tock
De Ivy Bridge-processoren vormen de ‘tick’ in de ‘tick tock’-strategie van Intel voor het uitbrengen van nieuwe processoren. Bij iedere ‘tick’ verkleint Intel de schaal van de chiptechnologie waarop de processoren geproduceerd worden. In dit geval van de 32 nm Sandy Bridge naar de 22 nm gebruikt voor de productie van de Ivy Bridge. De volgende ‘Tock’ wordt dan weer een verbeterd architectuurontwerp, dat op dezelfde schaal geproduceerd zal worden. Deze volgende stap luistert naar de codenaam ‘Haswell’.

Tick Tock

Tri-gate
Bij de overgang naar 22 nm heeft Intel gelijk een tweede vernieuwing doorgevoerd, door de transistoren voortaan driedimensionaal te maken. Dit noemt Intel Tri-gate-technologie. Zo kan Intel meer transistoren proppen op een kleiner oppervlak. Bijkomend voordeel is een lager energiegebruik.

Naast de schaalverkleining heeft Intel in de Ivy Bridge-processoren nog wat andere optimalisaties doorgevoerd. Zo is de werking van Hyper-threading verbeterd en zijn er verbeteringen aangebracht in de instructieset die de beveiliging en een lager energieverbruik ten goede komen.

De exacte introductiedatum voor de Ivy Bridge-processoren is nog steeds niet bekend. Vooralsnog staan er 17 desktop-versies en 11 mobiele versies van de nieuwe processor op de roadmap. De eerste Ivy Bridge ultrabooks zullen in het tweede kwartaal het daglicht zien, vermoedelijk in mei of juni.

Zie ook de 22 nm-toelichting van Intel:

 

Bron: TechSpot

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Processoren

Tags: Ivy Bridge

Laatste reactie