}
abonneren

Intel introduceert efficiënte Silvermont micro-architectuur

Chipfabrikant Intel komt met een nieuwe micro-architectuur die met name op smartphones en tablets gericht is. Intel wil hiermee zijn concurrentiepositie verbeteren ten opzichte van ARM. Eind van dit jaar moeten er al producten met Intel’s Silvermont-architectuur te koop zijn.

 

Er komt een nieuwe processor-architectuur van Intel, die de huidige architectuur voor Atom-chips moet vervangen. De chipfabrikant kondigde deze Silvermont-architectuur gisteren aan en beweert dat hij drie keer zo snel is als de huidige, maar alsnog even energiezuinig. Silvermont is speciaal ontwikkeld voor het aanzwengelen van tablets en smartphones. Dit is een markt waar Intel bijzonder graag meer invloed in zou willen hebben. ARM heeft echter het leeuwendeel van deze markt in handen.

Silvermont is en architectuur die zal gaan samenwerken met processors als Merrifeld voor tablets en hybrids en Bay Trail voor tablets en smartphones. Intel zegt dat de nieuwe micro-architectuur de snelheid van die laatste groep processors meer dan verdubbelt. Silvermont kan tot maximaal acht processorkernen aansturen. De producten met de Silvermont-architectuur en dit soort processors moeten eind dit jaar in de winkels te verkrijgen zijn.

Silvermont werkt geavanceerder dan eerdere versies van de Atom-chipsets. Voorheen was alleen de temperatuur bepalend voor het al of niet beperken van de functionaliteit, maar bij Silvermont worden ook andere fysieke condities zoals de beschikbare voedingsspanning of acculading en het benodigde energieverbruik meegewogen. De chipset werd voorheen simpelweg tijdelijk stil gezet als deze te warm werd, met als nadeel dat er dan niets gebeurde. In de nieuwe situatie wordt er slimmer geschakeld, waarbij alle fysieke condities in ogenschouw worden genomen. Zo kunnen taken efficiënter worden verwerkt, zelfs als de chip eigenlijk te warm is.

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Processoren

Tags: ATOM, smartphones, tablets, Processors, hybrids

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI