abonneren

Intel gaat voor mobiele energiezuinige processors

Op de Consumer Electronics Show maakt Intel zijn plannen bekend voor zijn processors voor de mobiele platformen. Dit zijn een nieuwe processor voor goedkope smartphones, een 22 nm quadcore processor voor tablets en een processor voor ultrabooks.

Met de vierde generatie Intel Core processors wordt vooral ingezet op energiezuinige processors. Voor smartphones is Intel bezig met nieuwe Atom processors (“Lexington”) voor de smartphonemarkt in het lagere segment. De Intel Atom processor Z2420 met hyperthreading is hierop gericht. Deze draait op een snelheid van 1,2 gigahertz en biedt ondersteuning voor 1080p beelden en twee camera's waarmee lukraak binnen 1 seconde zeven foto's kunnen worden gemaakt.

De budget-smartphonemarkt zal volgens analisten in 2015 zo'n 500 miljoen smartphones bedragen. Onder andere Acer wordt genoemd als een van de afnemers. Door zich te richten op deze budgetmarkt hoopt Intel wat meer bekendheid te krijgen in de opkomende markten.

Voor de mainstream en hogere segment smartphones komt Intel met de dualcore Atom Z2580 met hyperthreading en dualcore graphics. Deze wordt volgens Intel twee keer zo krachtig als de huidige Atom Z2460 processor, terwijl de batterijduur concurrerend blijft.

Tablets
Voor tablets heeft Intel de 22nm Atom System on a Chip (SoC) in petto. Deze eerste quadcore Atom processor heeft de codenaam Bay Trail gekregen en wordt dit jaar nog verwacht. Deze is volgens Intel twee zo krachtig als de huidige processors (Atom Z2760) voor Windows 8 tablets. Tablets met een dikte van 8 millimeter behoren met de nieuwe quadcoreprocessor tot de mogelijkheden.

Ultrabooks
Intel kondigde al eerder aan dat het aan een energiezuinige processor voor ultrabooks werkt. Deze vierde generatie Core processor verbruikt volgens de producent ongeveer 10 watt energie, terwijl de prestaties op niveau blijven. Dit is de eerste processor die speciaal voor de ultrabook is ontworpen.

Deze techniek wordt doorgetrokken naar de huidige derde generatie Core processors, meldt Intel. Deze verbruiken maar 7 watt en worden nu al geplaatst in producten van Lenovo (IdeaPad Yoga 11S) en binnenkort ook van Acer.

Bron: Intel

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Processoren

Tags: smartphones, tablets, Ultrabooks, Processoren

Laatste Vacatures