Inloggen bij DigiD met rijbewijs in 2018

digid rijbewijs
Het moet vanaf volgend jaar mogelijk zijn om bij DigiD in te loggen met een rijbewijs, wanneer deze voorzien is van een daarvoor bestemde chip. Dat blijkt uit een kamerbrief over de voortgang van het eID-systeem, de opvolger van DigiD waar de overheid al jaren aan werkt.

Deze rijbewijzen moeten in de eerste helft van 2018 beschikbaar komen. Daarna volgen identiteitsbewijzen met DigiD-inlogchip, eind 2018 of begin 2019. Ook is het de bedoeling dat je straks kunt inloggen op overheidssites met je bankpas.

Scepsis

In de brief wordt een onderzoek aangehaald waaruit blijkt dat Nederlanders nog sceptich tegenover de opvolger van DigiD staan. Men begrijpt niet waarom een nieuwe inlogmethode wenselijk is en waarom het op zoveel verschillende manieren moet kunnen.

"Gevoel speelt bij eID een belangrijke rol; DigiD is vertrouwd, er is scepsis jegens het onbekende," schrijft demissionair minister Ronald Plasterk. Hij verwacht dan ook dat we er wel aan gaan wennen zodra het nieuwe systeem op grote schaal wordt uitgerold.

Enkel naam en wachtwoord vervalt

Er komen dus inlogmethoden bij, maar er valt er ook eentje af. Inloggen op DigiD met alleen een gebruikersnaam en wachtwoord is volgens de overheid niet veilig genoeg, en daarom wordt die methode uitgefaseerd.

Wie daarna wil inloggen op DigiD, kan dat doen met tweestapsverificatie. Er wordt dan ter controle een code per sms verstuurd. Sinds kort is ook inloggen via de DigiD-app een optie.

Geschreven door: Randolf Bouwma op

Category: Nieuws, Security

Tags: security, inloggen, digid, eid