Industrie onaangenaam verrast door Thuiskopieheffing

Gisteren werd bekendgemaakt dat per 1 januari 2013 de Thuiskopieheffing van toepassing is op apparaten met dataopslag. De industrie reageert als gestoken door een wesp.

De branchorganisaties FIAR CE, STOBI en ICT~Office zeggen onaangenaam verrast te zijn door dit besluit van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie. Deze organisaties zaten op verzoek van staatssecretaris Teeven zelf aan de onderhandelingstafel, samen met de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT). De brancheorganisaties hebben tijdens deze gesprekken herhaaldelijk grote bezwaren kenbaar gemaakt tegen de heffing. Deze bezwaren zijn volgens de hen afgewezen door de SONT-voorzitter Marco Pastors en door de staatssecretaris zelf.

Volgens de FIAR CE, STOBI en ICT~Office mist de Thuiskopieheffing elke vorm van realiteitszin. De heffing zou volgens hen te veel kosten voor consumenten en administratieve rompslomp voor de industrie met zich meebrengen.

Teeven zou met deze heffing een bedrag van € 60 miljoen willen ophalen. De brancheorganisaties claimen dat de schade voor de platen- en filmindustrie maximaal € 12 miljoen bedraagt. Deze bedragen zijn nogal dubieus te noemen omdat je hiermee de platen- en filmindustrie niet mee redt. Zo heeft bijvoorbeeld de omzet van de muziekindustrie de laatste jaren  een enorme daling heeft laten zien in de cd-verkopen. Wereldwijd gaat het hier om miljarden. In Nederland is de omzet uit muziekverkoop tussen 2001 en 2011 meer dan gehalveerd van bijna 500 miljoen euro tot net boven de 200 miljoen per jaar. De digitale verkopen wegen hier nog lang niet tegen op en de reguliere platenzaak verdwijnt steeds meer uit het straatbeeld.

Het is echter wel begrijpelijk dat fabrikanten en leveranciers van apparaten met dataopslag ageren tegen deze nieuwe Thuiskopieheffing. Het is natuurlijk nogal een gedrocht. Want wie betaalt deze heffing: de winkelier of de consument? Als je als winkelier een laptop voor € 599 in de winkel legt, dan maak je daar geen € 604 van maar eerder € 609. Of je laat de prijs, gegeven de stevige concurrentie, toch maar op € 599 staan.

De brancheorganisaties FIAR CE, STOBI en ICT~Office stellen tot slot dat de heffing is achterhaald door de technologische ontwikkeling en daarom kan worden afgeschaft. Zij vinden dat directe afrekening via diensten als Spotify en iTunes voldoende is.

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: smartphones, tablets, laptops, desktops, thuiskopieheffing, harddisks