Industrie blij met inperking thuiskopieheffing

De industrie reageert positief op het nieuws dat de rechter heeft bepaald dat de thuiskopieheffing niet geldt voor leveranties van data-cd's en dvd's aan bedrijven. Stichting de Thuiskopie gaat echter waarschijnlijk in hoger beroep, dus voorlopig verandert er niets.

De Haagse rechtbank heeft bepaald dat de heffing op blanco dragers als cd-roms en dvd's  niet gelden voor de zakelijke markt. Deze uitspraak deed de rechtbank tijdens de rechtszaak die door Stichting de Thuiskopie is aangespannen tegen Imation, de importeur van data-cd's en dvd's. Deze weigert de thuiskopievergoeding af te dragen voor leveranties aan bedrijven. De Haagse rechtbank stelt Imation in het gelijk.

De gezamenlijke ICT- en elektronicabranches Nederland ICT en FIAR CE reageren positief op dit nieuws. 'Een duidelijke winst voor het gezonde verstand", aldus FIAR CE-directeur Andre Habets. "Het hele heffingensysteem is natuurlijk achterhaald, ondoorzichtig en oneerlijk, maar in ieder geval wordt het systeem zo wel teruggebracht tot de proporties waarvoor het volgens de wet bedoeld is.'

Ook Sylvia Roelofs, directeur van Nederland ICT, is tevreden. Maar zij ziet nog veel onduidelijkheden die moeten worden opgelost. 'We zijn blij dat de rechter een eerste streep in het zand heeft getrokken tegen de veel te brede interpretatie van de heffingen. Maar er is nog steeds onduidelijkheid over de nieuwe heffingen. Welke producten wel en welke niet? Stichting de Thuiskopie wil een heffing op alle smartphones, ook als ze alleen zakelijk gebruikt worden. Onterecht en in strijd met de geest van de wet. Dat is onacceptabel.'

De brancheorganisaties melden dat Stichting de Thuiskopie altijd heeft geëist dat over alle producten een heffing moest worden betaald en dat de zakelijke gebruikers daarna de heffing konden terugvragen. De drempel hiervoor was echter hoog. Voor het terugvragen van een heffing van 5 euro wilde de stichting 8,50 euro aan administratieve kosten in rekening brengen, aldus de brancheorganisaties.

Volgens de brancheorganisaties levert het huidige systeem het bedrijfsleven 'vele miljoenen' meer aan extra lasten op dan het aan heffingen oplevert. Deze willen dat het huidige vergoedingssysteem wordt omgezet in een systeem dat in Spanje en Noorwegen is ingevoerd. In deze landen worden de heffingen uit de algemene middelen betaald, wat vergelijkbaar is met het kijk- en luistergeld.

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Opslag

Tags: dvd, cd, thuiskopieheffing, stichting de thuiskopie