abonneren

Illegaal downloaden steeds gevaarlijker door besmette keygens

Er wordt steeds vaker malware in keygens gevonden, volgens het halfjaarlijkse rapport van Microsoft.

Uit het rapport dat Microsoft elk half jaar uitgeeft over de trends in de malwarewereld, blijkt dat er in de eerste helft van 2012 een enorme stijging is geweest van malware van het soort ‘Win32/Keygen’. Maar liefst vijf miljoen keer werd dit soort kwaadaardige software waargenomen, waarmee het aan de top staat van alle gedetecteerde Windows-dreigingen.

Illegaal downloaden riskant

Keygens worden gebruikt om illegale software zonder officiële sleutel te kunnen gebruiken. Ze genereren een unieke code die de software bruikbaar maakt. Standaard zijn keygens niet kwaadaardig, maar Microsoft zet de software wel massaal op de zwarte lijst. Het bedrijf zegt dat het dit doet omdat 3,8 van de 5 miljoen onderzochte keygens gebundeld was met malware. Het downloaden van keygens is volgens Microsoft daarmee hoe dan ook een riskante onderneming.

Wereldwijd zijn de keygens een grote dreiging volgens het nieuwe rapport. Het Win32/Keygen malwaregenre stond in alle gemeten dichtbevolkte gebieden op zijn minst in de top 10, waarmee de dreiging die ervan uit gaat groter is dan die van beruchte malware soorten als Conficker en FakePav.

De  conclusies van Microsoft zijn enkel op basis van de eigen gratis anti-virus software en schoonmaaktools gestoeld. Het werkelijke aantal besmettingen door keygens kan dus nog een stuk hoger liggen. Het rapport is hier te downloaden.

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Software

Tags: