abonneren

IFA 2015: Windows 10 Mobile was de grote ontbrekende

Windows 10 Mobile was de grote aanbrekende tijdens deze IFA-beurs. Microsoft liet zichzelf weliswaar even zien tijdens een nogal saaie keynote, maar repte met geen woord over de mobiele versie van zijn besturingssysteem. Ook zijn er tijdens de Berlijnse beurs vrijwel geen Windows 10-telefoons gepresenteerd, waardoor we eigenlijk niets nieuws over het mobiele besturingsssyteem te weten komen.
Dat is jammer, want het gaat verder heel goed met Windows 10. Tijdens de keynote vertelde Nick Parker hoe Windows 10 inmiddels op 75 miljoen apparaten staat, verspreidt over 90,000 verschillende modellen in ruim 190 landen. Indrukwekkende cijfers, zeker als je bedenkt dat Windows 10 pas een maand oud is.

Daarbij gaat het echter om de desktopvariant van het OS, die op laptops, pc's en hybride laptop/tablets staat. Ook daarvan wist Microsoft er een flink aantal te tonen, zoals de nieuwe Toshiba Radius 12 of de Ideapads en Yogapads van Lenovo.

Er zit weinig vaart in de ontwikkeling van Windows 10 Mobile

Geen Mobile

Maar daar blijft het echter bij. Wie de keynote bezocht of bekeek in de hoop meer over Windows 10 Mobile te horen, kwam bedrogen uit. Naast een demonstratie van wat Windows 10 allemaal kan (wat het merendeel van het publiek ongetwijfeld al wist) werd het aanwezige publiek weer naar de uitgang verwezen.

Weinig vaart

Windows 10 mag op de desktop dan wel zo goed als af zijn, op het mobiele vlak zit er verdacht weinig vaart in de ontwikkeling. De Technical Previews worden maar heel af en toe verbeterd, en als dat gebeurt gaat het vooral om kleine bugfixes die uiteindelijk weer meer bugs met zich meenemen.

Veel werk aan de winkel

Er is echter nog veel aan Windows 10 Mobile te doen. Een belangrijke toevoeging van de mobiele versie zijn de gedeelde notificaties, waarmee je meldingen vanaf je Windows-telefoon ook op je desktop krijgt. Ook kijken we er erg naar uit hoe Microsoft apps wil laten porten vanaf Android en iOS, maar tijdens de hele IFA-beurs werd daar met geen woord over gerept.

Eigen evenement

Natuurlijk komt Microsoft volgende maand met een eigen groot evenement dat volledig op Windows Mobile gericht is. En natuurlijk wil het Redmondse bedrijf daarom niet te veel weggeven tijdens de IFA. Dat neemt niet weg dat we ons vertrouwen in Windows Mobile nu een klein beetje aan het dalen is.

Ook de fabrikanten tonen weinig nieuws

Waar blijven de fabrikanten?

Dat Microsoft niet met nieuwe informatie komt, ok. Maar waar blijven de fabrikanten? Slechts één bedrijf wilde een heel kleine update geven: Acer. Dat toonde tijdens zijn persconferentie heel kort een demonstratie van het delen van notificaties, maar repte er daarna met geen woord meer over. Op de Acer-stand was niets te zien van de Continuum-functie, en het bedrijf gaf later toe dat het ging om 'een experimentele functie' die voorlopig nog niet op telefoons verschijnt.

Weinig innovatie

Ook andere fabrikanten laten een schrijnend tekort aan Windows 10-innovaties zien. LG, Acer, Samsung en HTC hebben niets laten zien of horen wat te maken heeft met het nieuwe OS. Dat is grotendeels aan Microsoft te wijten, dat simpelweg niet wil dat er apparaten met een on-af product getoond worden, maar zelfs dan nog zou je ergens op die allergrootste techbeurs van Europa érgens een glimp van het besturingssysteem moeten kunnen opvangen.

Voordeel van de twijfel

We wilden Windows 10 Mobile graag het voordeel van de twijfel geven. Microsoft staat voor een herculiaanse opgave om het OS een aantrekkelijk alternatief te maken voor Android en iOS, en Windows 10 is daar misschien wel de laatste kans in. En zeker als Redmon Windows 10 op '1 billion devices in 2017' wil krijgen, moet het wel een beetje gaan opschieten.

Updates?

Dus waar zijn de beloofde updates? Waar zijn de veranderingen in Windows 10 die iets verder gaan dan een nieuw transparant menuutje hier of een nieuw knopje daar? Waar blijft de eerste preview van de gedeelde notificaties, en waar blijven de eerste geporte apps?

Die zijn 'nog in ontwikkeling'. Dat ze daar maar heel snel uit komen, of dat er op z'n minst iets meer duidelijkheid over komt. Want Windows 10 Mobile gaat 'em op deze manier niet worden.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: Ifa 2015, Windows 10 Mobile, IFA, windows 10 mobiel, Lumia

Laatste Vacatures