IE-updates ontbreken in maandelijkse Windows-updates

Microsofts overstap voor Windows 7 en 8.1 op het complete en cumulatieve updatemodel van Windows 10 blijkt toch niet helemaal alles-in-één te zijn. De maandelijkse rollup-patch krijgt geen IE-updates mee.

Microsoft heeft vorige maand aangekondigd dat het voor Windows overstapt op elke maand één update die alle individuele updates in zich draagt. Daarbij is die maandupdate ook cumulatief. Dit betekent dat gebruikers en beheerders niet eerst oudere updates hoeven te installeren voordat ze de nieuwste updates kunnen installeren. Deze overstap, naar voorbeeld van Windows 10, moet voor minder beheerwerk zorgen en voor betere beveiliging.

 

Weg met patch-fragmentatie

In de praktijk hebben Windows-pc’s sommige updates wel en andere updates niet geïnstalleerd. Deze uiteenlopende patch-levels kunnen de beveiliging van systemen aantasten en zorgen voor meer testwerk, legt Microsoft uit. Dat laatste geldt zowel voor beheerders als voor Microsoft zelf. De overstap naar alles-in-één updates per maand moet dit verbeteren.

Deze overgang, die op 11 oktober ingaat, blijkt echter niet volledig te zijn. Microsoft wil wel alle updates voor Windows 7 en 8.1 bundelen in de cumulatieve update die het voortaan maandelijks uitbrengt, maar het IE-ontwikkelteam lijkt daar nog niet klaar voor te zijn. Updates, inclusief securityfixes, voor de in Windows ingebouwde webbrowser Internet Explorer (IE) komen niet mee, meldt Computerworld.com.

 

Wel de bedoeling

Microsoft laat dit weten in reactie op forumposts van nieuwsgierige gebruikers. Bugfixes voor IE verschijnen nog wel als losse updates, die dan uitkomen naast de maandupdate die Microsoft voortaan uitbrengt voor Windows. Daarbij krijgen gebruikers nog wel de keuze uit de complete Monthly Rollup (die alle soorten Windows-updates brengt) en de security-only update (die dus alleen fixes voor beveiligingsgaten bevat).

Het is niet bekend waarom IE buiten de boot valt. Microsoft meldt in de forumreacties dat IE-updates uiteindelijk wel mee moeten komen met de maandelijkse rollup. Wanneer dat dan gepland staat, wordt niet vermeld. PCM heeft bij Microsoft vragen uitgezet over het initiële ontbreken van IE-updates en de planning voor het wel meenemen daarvan.

 

Update:

Microsoft Nederland antwoordt op vragen van PCM dat het geen toelichting krijgt over waarom IE-updates niet gelijk meegaan in de nieuwe maandupdates voor Windows 7 en 8.1. Dit betreft zowel de reden voor dit buiten de boot vallen, als ook de planning voor wanneer browserupdates wel meekomen met de complete en cumulatieve Windows-updates. "Zodra duidelijk is wanneer en hoe dit er precies uitziet wordt het via Technet bekendgemaakt", verklaart de woordvoerder.

Geschreven door: Jasper Bakker op

Category: Nieuws, Security

Tags: windows, internet explorer, patch, patches, updates, ie, fragmentatie, fixes