iDIN: Inloggen met bankpas alsof je iDeal-betaling verricht

Binnenkort is het mogelijk om op websites in te loggen met je bankgegevens, in plaats van een gebruikersnaam en wachtwoord. Het iDIN-systeem wordt sinds begin dit jaar al getest.

De Betaalvereniging Nederland heeft het systeem samen met Nederlandse banken op poten gezet. Het proces lijkt erg op betalen met iDeal. Bij het inloggen kiezen gebruikers hun bank uit en daarna identificeren ze zichzelf, bijvoorbeeld met de hulp van paslezer.

iDIN kan gebruikt worden door webshops, maar ook door overheidsinstellingen en verzekeraars. Onder meer de Belastingdienst, Florius, ONVZ en Youfone hebben de afgelopen tijd meegedaan aan een proef rond het nieuwe systeem, wat succesvol is verlopen.

Opt-in

Bij de invoering van iDIN wordt privacy hoog in het vaandel gehouden. Het is een opt-in-systeem, waarbij van tevoren ook inzichtelijk wordt welke gegevens de site in kwestie precies van je te weten komt. Je kunt dan altijd nog kiezen om te annuleren.

De sites krijgen in elk geval geen inzicht in je bankrekening, en na de inlogprocedure wordt het contact tussen je bank en de site direct verbroken. iDIN is onderdeel van het eID, wat op den duur DigiD moet gaan vervangen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Internet

Tags: digid, idin