ICT'er in MKB is duizendpoot, vraagbaak en whizzkid

Bedrijven in het MKB moeten het doen zonder ICT afdeling of gespecialiseerd ICT personeel. De ICT taken worden veelal als neventaak verzorgd door een collega met net wat meer technische kennis en achtergrond. Deze dubbelfunctie trekt een zware wissel op zowel het privéleven van de deeltijd ICT'er als op de uitvoering van de eigenlijke taken. Gebrek aan middelen, mogelijkheden en tijd stelt hen doorlopend voor een zware uitdaging.
Met veel kunst- en vliegwerk weten zij, naast hun eigenlijke taak, de verschillende systemen operationeel te houden en hun collega's te ondersteunen bij het dagelijks gebruik. De deeltijd ICT'er in het MKB blijkt een duizendpoot, vraagbaak, whizzkid en ICT-held in één. Dit blijkt uit een onderzoek onder 159 bedrijven met 5 tot 50 medewerkers, uitgevoerd door Onderzoeksbureau Toet & Onderzoek in opdracht van Microsoft Nederland.

Enkele bevindingen uit het onderzoek van Microsoft: 

ICT taken MKB-er zorgen voor hoge werkdruk en belasting.
De werkdruk van medewerkers met ICT in hun takenpakket is hoog. 72% kan niet al zijn vakantiedagen opnemen en 80% komt met regelmaat boven zijn contracturen uit. 32% maakt wekelijks ICT gerelateerde overuren. 47% van de ondervraagden laat prive en zakelijke afspraken wijken voor het oplossen van ICT problemen. Voor 11% gebeurt dit met regelmaat. 63% wordt tijdens vrije dagen of vakanties gestoord ICT problemen.

Het merendeel (70%) geeft aan de hoge werkdruk niet als stressvol te ervaren. 30% geeft aan regelmatig of zelfs dagelijks last te hebben van stress veroorzaakt door niet goedlopende soft- en hardware en het werk emotioneel belastend te vinden.

20% van de ondervraagden geeft aan door de ICT gerelateerde taken niet aan de eigenlijke taken toe te komen.

Collega's en leidinggevende onderschatten complexiteit en belasting ICT taken, maar schatten de inspanningen op waarde.
48% van alle medewerkers in het MKB met ICT in hun takenpakket heeft het gevoel dat collega's en leidinggevenden meestal geen idee hebben hoe lastig hun verzoeken op het gebied van software en hardware zijn. Door anderen in het bedrijf wordt wel eens vergeten hoeveel tijd er in het beheer van software, hardware en het systeem gaat zitten. 78% geeft aan dat dit zeker wel eens het geval is. 43% zegt dat dit zelf vaak of altijd gebeurd. ICT als taak erbij in de functie wordt ervaren als een tijdrovende klus, ondanks dat dit dus niet altijd door anderen wordt opgemerkt Collega's en leidinggevenden mogen dan niet altijd door hebben hoe tijdrovend de ICT taken zijn, de waardering voor dit werk lijkt wel degelijk uitgesproken te worden.

De grote meerderheid (81%) van de ‘deeltijd ICT-ers' geeft aan op een gezonde manier gewaardeerd te worden gewaardeerd. Ongeveer één derde (33%) vindt zichzelf zelfs sterk zichtbaar gewaardeerd door collega's om wat ze op dit vlak allemaal doen. 19% vindt helaas dat ze niet of nauwelijks openlijk worden gewaardeerd in hun rol als deeltijd systeembeheerder. Zij voelen zich ondergewaardeerd.

Over hun eigen onmisbaarheid op ICT vlak blijkt men gemiddeld een gezonde kijk te hebben. 21% vindt zichzelf onmisbaar, maar daar staat tegenover dat 20% het gevoel heeft dat het zonder hem of haar ook allemaal wel zou doorlopen. Verreweg het merendeel (57%) voelt zichzelf nodig zonder deze rol te overdrijven.

Troubleshooting en de ‘boel draaiende houden' grootste belasting.
De belangrijkste verbeteringen hoopt men over het algemeen te vinden in de tijd die men aan de ICT taken kwijt is en het gemak waarmee alle software draait. In de dagelijkse praktijk lijkt troubleshooting en het draaiende houden van software een wezenlijk tijdlast te vormen.

Een belangrijke ergernis in de praktijk is dat collega's niet willen snappen dat iets simpelweg niet kan. Een andere wezenlijke factor die irritatie opwekt is de tijd die het kost om software te draaien en te installeren. Ook het crashen van systemen en software pakketten zorgt voor regelmatige ergernissen. 51% van de vragen die de deeltijd-ICT op zijn bordje krijgt betreffen het ‘ niet werken van computer of internet' . Ook opvallend: het ‘Press any key'-fenomeen blijkt geen urban myth te zijn: 20% van alle ‘deeltijd ICTers' heeft werkelijk wel eens de vraag voorgelegd gekregen ‘wat dan toch die any key is waarop men moet drukken!?'.


Bron: http://www.microsoft.nl/pers

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: