IBM start ruimteonderzoek in Dwingeloo

Samen met het Nederlandse onderzoekscentrum Astron gaat IBM onderzoek doen naar het ontstaan van het heelal. Het nieuwe Astron & IBM Center for Exascale Technology komt in Dwingeloo te staan.

Wetenschappelijk onderzoek gaat vaak gepaard met het verwerken van enorme hoeveelheden data. Technologisch gezien is dat een uitdaging: het gaat om een enorme schaalgrootte, in dit geval meer dan 1 exabyte (1 miljoen terabyte) per dag. Het werken met big data, zoals deze ontwikkeling heet, wordt door veel bedrijven omarmd en ingezet als showcase voor de technologie waar ze over beschikken. De samenwerking tussen IBM en Astron is daarom voor beide partijen handig: Astron kan per dag meer dan een exabyte aan opgevangen signalen uit de ruimte verwerken en IBM kan gedurende het project zijn technologie daarop toespitsen.

Astron draagt met het project bij aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie radiotelescoop, het Square Kilometre Array. Met het onderzoek is € 32,9 miljoen gemoeid,. Plaats van handeling is het Astron & IBM Center for Exascale Technology in Dwingeloo (Drenthe). De overheid is vooral vanwege deze locatie te spreken over het project. De impuls voor de kenniseconomie in het oosten van het land wordt geroemd. Minister Verhagen (Economische Zaken, Landbouw & Innovatie) is erg blij dat het onderzoek in Nederland wordt uitgevoerd. "Met dit project halen we baanbrekend internationaal onderzoek naar Nederland. Dat past in onze ambitie om door samenwerking tussen overheid, ondernemers en onderzoekers ook op het gebied van high tech tot de wereldtop te blijven horen."

Bron: Computable

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: ruimteonderzoek, Big Data