abonneren

IBM Selectric typemachine 50 jaar

Op 31 juli viert IBM de 50e verjaardag van de wereldberoemde IBM Selectric typemachine.

Toen de Selectric in 1961 uitkwam, was het een revolutie op typemachinegebied. Het meest bijzondere was de schrijfkop in de vorm van een golfballetje met letters. Tijdens het typen beweegt de kop langs het papier. Hiermee was de Selectric de eerste schrijfmachine zonder ‘wagen’, waarbij het papier dus niet heen en weer hoeft te bewegen.

Door deze constructie werd de typessnelheid bevorderd en leverde de typemachine typeresultaten met een bijzonder hoge kwaliteit. De Selectric stond ook aan de wieg van meer geavanceerde tekstverwerking. Het was heel eenvoudig de typebal te verwisselen en zo een ander lettertype te gebruiken. Latere versies van de Selectric vormden de eerste tekstverwerkers waarbij teksten op tape konden worden opgeslagen. IBM stuurde de Selectric typemachine, die in zijn hoogtijjaren op vrijwel elk kantoor te vinden was, in 1986 met pensioen.

De IBM Selectric werd ontworpen door Eliot Noyes, de ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de typemachine word vereerd met een postzegel in de VS.

Zie het promofilmpje met enthousiaste Selectric-gebruikers:

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord