abonneren

Hyves bijna volledig afgeschreven

Tegen Facebook valt ook in Nederland niet op te boksen. Het Telegraaf-concern (TMG) heeft Hyves nu grotendeels afgeschreven. Dit blijkt uit een bericht van TMG zelf. De Nederlandse sociale netwerksite richt zich nu maar op de jeugd.

De financiële resultaten van Hyves over 2012 vallen de TMG niet mee. Dit heeft het concern doen besluiten om op Hyves 36,5 miljoen euro aan goodwill af te schrijven. TMG heeft het overnamebedrag nooit officieel bekendgemaakt. Maar uit de jaarcijfers van 2010 zou blijken dat TMG 44 miljoen euro voor de sociale netwerksite heeft betaald. Dit zou  betekenen dat Hyves in de boeken van TMG nog maar 7,5 miljoen euro waard is.

De omzet van TMG daalde met 36 miljoen euro door door lagere advertentie-inkomsten bij de kranten en een lagere omzet bij Hyves. Het concern draaide in 2012 een nettoverlies van 15,1 miljoen euro. Dit betekent dat het zonder de bijzondere afschrijving op Hyves een winst zou hebben geboekt.

Volgens de Hyves-oprichter Raymond Spanjer heeft de koop overigens 53 miljoen euro gekost. Dit schrijft hij in zijn boek  'Van 3 naar 10 miljoen vrienden' over de geschiedenis van Hyves, meldt Webwereld. Maar dit bedrag was bij TMG nergens in de jaarcijfers over 2010 terug te vinden.

Rond 2010 bevond Hyves zich op een hoogtepunt met 10 miljoen leden. Facebook was toen nog bezig aan zijn opmars in Nederland. In de jaren daarna is Facebook de populairste social media site geworden, waardoor het ledenaantal van Hyves drastisch daalde. Doordat begin 2012 naar schatting nog maar 3 miljoen mensen gebruik maakten van Hyves kreeg de sociale mediasite een overcapaciteit aan servers. De werkloze servers worden nu maar als een soort clouddienst intern verhuurd aan de diverse websites van TMG.

TMG meldt dat Hyves zich nu speciaal richt op de jeugd. De sociale mediasite ontwikkelt daarnaast 'activiteiten in social en casual gaming'.

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Sociale netwerken

Tags: internet, Sociale Media, Hyves

Laatste reactie