Huawei onthult IoT-besturingssysteem LiteOS

De Chinese smartphonefabrikant Huawei introduceert vandaag zijn eigen besturingssysteem LiteOS, dat specifiek is ontwikkeld om Internet-of-Things apparaten aan te drijven.

Het betreft dan slimme, huishoudelijke gadgets, als ook wearables en zelfs voertuigen die allemaal met elkaar verbonden zijn. LiteOS is slechts 10 KB groot en kan op de chips geïnstalleerd worden die in deze apparaten zitten.

Tandenborstel

Volgens Huawei kan zo'n chip met LiteOS bijvoorbeeld in een elektrische tandenborstel zitten, die je via een app meer informatie geeft over hoe je je tanden poetst. Het bedrijf schat dat er in 2025 zo'n 100 miljard verbonden apparaten op de markt zijn.

Huawei benadrukt daarbij dat het niet de concurrentie aangaat met Android en iOS - LiteOS is geen traditioneel besturingssysteem voor smartphones. Gadgetmakers hoeven LiteOS verder niet te configureren.

Open source?

Ontwikkelaars en gadgetmakers kunnen het systeem volgens Huawei wel makkelijk aanpassen, maar in welke mate dat kan is niet bekend. Het is dus niet duidelijk of het systeem volledig open source wordt, of dat ontwikkelaars per se moeten samenwerken met Huawei.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Backup

Tags: