abonneren

Huawei Ascend Mate

Sinds dit jaar wil Huawei ook ons land veroveren met scherp geprijsde toestellen. De Ascend Mate is niet bepaald goedkoop, maar kost toch € 100 minder dan zijn grootste concurrent, de Galaxy Note II.

We houden wel van grote schermen, maar 6,1 inch is misschien wat te veel van het goede. Toch weegt de telefoon minder dan verwacht en ligt hij prettig in de hand. Of eerder handen, want met één hand vasthouden is uitgesloten. De aan/uitknop en de volumeknop staan gelukkig tamelijk laag gepositioneerd aan de rechterkant. Huawei heeft verder trouwens geen fysieke knoppen geplaatst.

De Ascend Mate is uitgerust met een wat vreemde Android-omgeving. Bepaalde elementen zijn herkenbaar, maar Huawei heeft zijn eigen schil drastisch aangepast. De grootste aanpassing is zonder twijfel dat alle apps op je startscherm worden geplaatst, samen met je widgets. Het resultaat geeft een rommelige indruk. We kiezen liever zelf welke toepassingen we op ons startscherm zetten. Wel leuk zijn de vele thema’s. In een handomdraai kan je het volledige uiterlijk van de Ascend Mate veranderen. Huawei zorgt er op deze manier voor dat je je telefoon minder snel beu bent.

Blijkbaar raakt Android in de war van 6,1-inch toestellen. De ene app opent in tabletmodus, de andere als klassieke smartphone-app. In de Play Store kunnen we zelfs tablet-apps downloaden, wat normaal niet kan met een smartphone. Jammer genoeg werkt de tabletweergave niet goed. Het scherm is te klein, waardoor tekst te klein wordt weergegeven of de layout van de app een rommeltje wordt. Google laat ook niet toe om manueel te kiezen in welke modus een app moet opstarten. Eigenlijk had Huawei aan Google moeten vragen om tablet-apps te blokkeren. Of gokken ze er juist op dat de Mate kan dubbelen als mini-tablet? Ons lijkt 7 inch toch het absolute minimum voor een tablet.

Die dualiteit vinden we ook terug in de hardware. In al onze benchmarks scoort de processor van de Mate bijzonder goed. Dankzij het royaal bemeten geheugen (2 GB) laat de Mate zich op geen enkele hapering betrappen. Huawei maakt zelf processors, wat ervoor zorgt dat zijn toestellen eenvoudig het volledige potentieel van de chip kunnen benutten. Op grafisch vlak scoort de Ascend Mate daarentegen uitermate zwak. Zelfs bij eenvoudige spelletjes duiken er problemen op.

Een belangrijke factor bij een smartphone is de batterijduur en daar scoort de Ascend Mate dan weer wel bijzonder goed. Zelfs bij intensief gebruik haalt hij tijdens de test bijna altijd een autonomie van twee dagen, met wifi, bluetooth en 3G continu ingeschakeld. Daarmee scoort de Ascend zelfs beter dan de Galaxy Note II.

Geschreven door: Cédric Van op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: smartphones, tablets, Phablets

Laatste reactie