abonneren

HTC One: nieuw, stijlvol toptoestel met uitstekende specificaties

Na weken van geruchten, teasers en nog meer geruchten was het vandaag dan eindelijk zover, HTC presenteerde vanmiddag zijn nieuwe vlaggenschip. De naam HTC M7 die we vaak langs zagen komen was inderdaad een werktitel en de officiƫle naam van dit toestel zal de HTC One zijn. Zover we tot nu toe kunnen beoordelen is de HTC One het wachten waard geweest en een waardevolle toevoeging HTC aan de beschikbare Androidtoestellen in Nederland en Belgiƫ.

De HTC One moet hét toptoestel van HTC voor 2013 worden. Het toestel, dat dat grotendeels van metaal is gemaakt, heeft een 4,7 inch full HD-scherm en heeft daarmee het scherm met het scherpste beeld van alle smartphones die momenteel op de markt zijn, of zijn aangekondigd. Daarnaast heeft het toestel een nieuw soort camera. Deze heeft volgens HTC zogenaamde ‘UltraPixels’, waarmee tot drie keer meer licht de sensor kan bereiken dan bij een normale 8 megapixelcamera. Dit zorgt er voor dat, ook bij weinig licht, enorm goede foto’s gemaakt kunnen worden. Dit zorgt er wel voor dat de maximale opnameresolutie 4 megapixel is. Als dit er echter voor zorgt dat de fotokwaliteit veel beter is, nemen we dit maar voor lief.

Naast de camera en het scherm heeft HTC nog een primeur: de chipset is ook nog niet eerder vertoond. De Snapdragon Pro 600-chipset zou tot 40% sneller zijn dan de huidige Snapdragon S4 Pro-chipsets die toch al aan de bovenkant van de markt staan. Het toestel heef 32 GB aan opslaggeheugen en ondersteuning voor snelle 4G-netwerken (LTE).

Specificaties

Androidversie Android 4.1.2
Scherm 4.7 inch full HD 468 ppi
Schermresolutie 1920x1080
Touchscreen Capacitive
Toetsenbord Virtueel
Processor 1.7 GHz quad-core processor, Qualcomm Snapdragon S4 pro 600 series
ROM geheugen 32 GB
RAM geheugen 2GB
Geheugenslot Nee
Wi-fi 802.11b/g/n
USB Ja
Bluetooth Ja, 4.0
Hoofdtelefoon 3.5 mm audio jack
GPS Ja
Kompas Ja
Accelerometer Ja
Gyroscoop Ja
NFC-chip Ja
DLNA Ja
Camera 4 megapixel (met UltraPixel) achter, 1.3 megapixel voor
Video Ja
Flits Ja
Batterij 2300 mAh
Afmetingen 137,4 x 68,2 x 9,3 mm
Gewicht 143 gram


De HTC One maakt gebruik van de nieuwste chipset van Qualcomm, de Snapdragon S4 Pro 600-series. Deze was begin januari te zien in Las Vegas, tijdens de CES. Deze 600-serie zal over het geheel voor betere prestaties zorgen, maar zal ook zorgen voor een langere actie-radius van de accu.

HTC ONE M7 persfoto 1024x481 HTC One officieel: nieuw, stijlvol toptoestel met uitstekende specificaties

Camera

De camera van de HTC One heeft ook veel aandacht gekregen. We schreven al eerder over het begrip ultra-pixel waarmee HTC zijn concurrenten een beetje belachelijk maakt. De HTC One heeft aan de achterzijde een camera met 4 megapixels (met UltraPixels), maar door de bijzonder manier van fotograferen onstaan er foto’s van zeer hoge kwaliteit (aanvullen). Het komt erop neer dat de pixels in de camera van HTC groter zijn en dus meer licht en kleur kunnen opnemen, waardoor er betere en mooiere foto’s ontstaan. De lens heeft overigens een apertuur f/2.0.

HTC introduceert het Zoe-effect in het fotograferen, een combinatie tussen Hi-Res foto’s en video. Wanneer de gebruiker een foto neemt dan zal er in totaal 15 foto’s en 3 seconden video worden geschoten. Al deze beelden worden gecombineerd voor het uiteindelijke resultaat. Door deze “losse onderdelen’ stelt het Zoe-effect de gebruiker in staat om achteraf de foto te bewerken, zo kun je bij een foto van een sportevenement net even een beter shot selecteren of bij een groepsfoto een foto selecteren waarbij iedereen lacht. Vorig jaar hebben we tijdens de Mobile World Congress een bezoek gebracht aan Scalado dat ons een gedeelte van deze technieken al demonstreerde, een paar maanden later werd dit bedrijf aangekocht door Nokia.

Deze nieuwe manier van fotograferen heeft ook invloed op de galerij-applicatie op de HTC One, alle foto’s die met het Zoe-effect zijn genomen hebben iets van beweging wanneer je ze in de galerij bekijkt. Een medewerker van HTC beschreef dit als “a sort of Harry Potter-effect” .

Video

Design

HTC One Stunning Silver 300x236 HTC One officieel: nieuw, stijlvol toptoestel met uitstekende specificaties

We hebben al kunnen zien aan de eerste gelekte renders dat de HTC One er anders uit zal zien dan zijn voorgangers. In de vorige serie was de HTC One S een groot succes wanneer het om design gaat, dit toestel had een keramieken afwerking. Met de nieuwe HTC One heeft men zicht tot uitdaging gesteld een toestel te maken wat helemaal van metaal is. Tot nu toe was zoiets volgens HTC niet mogelijk, omdat het metaal de signalen zou tegenhouden van en naar de Androidtelefoon. In de One zijn deze antenne’s verwerkt in de metalen achterzijde waardoor zij wel de signalen kunnen ontvangen en verzenden en HTC het toestel dus helemaal van metaal heeft kunnen maken.

Ondanks alle techniek die in de One is gestopt, is hij op het dikste punt maar 9 millimeter dik en op het dunste punt maar 5 millimeter. Het design van het toestel is een soort curve waardoor het zwaartepunt bovenin het toestel ligt.

Geluid

Ook op het gebied van geluid heeft HTC een reputatie hoog te houden. In de One hebben ze ook gekeken naar het opnemen van het geluid, bijvoorbeeld tijdens een concert. Normaal zou je telefoon het harde geluid niet goed registeren, maar omdat de HTC One gebruikt maakt van twee microfoons kan ook dit harde geluid zuiver worden opgenomen. Daarnaast gebruikt HTC nog steeds de twee microfoons om het achtergrondgeluid te filteren tijdens een gesprek. Daar komt nu bij dat dit toestel ook het geluid van het gesprek harder zet wanneer er veel omgevingsgeluid is.

De logica van speakers aan de voorzijde is ook doorgedrongen bij HTC, want ook hun onderzoek wees uit dat het beter is om speakers aan de voorkant te hebben als je video’s bekijkt of een videogesprek hebt. Om het luisteren van muziek nog leuker te maken, maakt de HTC One gebruik van Gracenote zodat je de juiste hoezen krijgt die bij de nummers horen, maar ook de teksten van de nummers zul je kunnen lezen. Dat zal je badkamerzangkunsten wel een positieve draai geven, want nu heb je in ieder geval de teksten goed.

HTC One Beautiful Black HTC One officieel: nieuw, stijlvol toptoestel met uitstekende specificaties

HTC Sense

Met dit nieuwe toestel is ook de nieuwe versie van de eigen skin van HTC uitgebracht. Met Sense 5 komt HTC de belofte na dat ze weer terug zouden keren naar de eenvoud om de gebruikersinterface rustiger te maken. Een belangrijk onderdeel van de nieuwe skin is de Blinkfeed, deze feed kun je volgen op de homepage van je HTC One. De Blinkfeed wordt gevuld door samenvattingen uit je sociale netwerk zoals Twitter en Facebook. De berichten worden (eventueel) met foto weergegeven zoals je dat ook gewend bent in de applicatie Flipboard, de foto met een stukje tekst daarop. Onderzoek heeft aangetoond dat we ongeveer 200 keer per dag naar onze mobiel kijken en met de Blinkfeed kunnen we dan heel snel de berichten checken. Wanneer je geen gebruik wilt maken van Blinkfeed, dan kun je deze ook verwijderen van je homescreen en gebruik maken van de widgets en dergelijke.

Een nieuwe applicatie binnen Sense is ‘TV Experience’, waarmee HTC probeert een link te maken tussen de smartphone en de televisie. Deze applicatie beschikt over de digitale TVgids zoals je die ook ziet in andere apps, maar bij HTC kun je met deze gids ook de TV bedienen door middel van de ingebouwde infraroodblaster. Wanneer je een programma wilt kijken dan hoef je deze alleen maar te selecteren op je beeldscherm en je TV schakelt naar het bewuste programma. De HTC One heeft de gegevens van duizenden afstandsbedieningen opgeslagen, mocht jouw afstandsbediening er niet bij staan dan kun je deze importeren in je telefoon.

Beschikbaarheid

De HTC One zal op 15 maart in Nederland verkrijgbaar zijn en zal een forse adviesprijs van €699 meekrijgen. Het toestel zal in twee kleuren verkrijgbaar zijn: ‘beautiful black’ (zwart) en ‘stunning silver’ (zilver). In andere gebieden komt ook een 64 GB-versie uit, maar in Nederland zal alleen de 32 GB-versie verkrijgbaar zijn.

Geschreven door: Ruud Caris op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: Htc One

Laatste reactie