HTC One nu al te rooten

Het nieuwe vlaggenschip One van HTC is 'gekraakt'. Men is erin geslaagd om de bootloader te ontgrendelen en root-toegang te krijgen.

Na de aankondiging van een nieuwe Androidtoestel, duurt het vaak nooit lang voordat de XDA-community het toestel weet te ‘unlocken’ en te ‘rooten‘. Dit geldt ook voor de HTC One, deze is unlocked, geroot en voorzien van een recovery van ClockworkMod.

Bootloaders en ClockworkMod

De bootloader is het programma op je smartphone dat het daadwerkelijke besturingssysteem (Android in jouw geval) opstart. Een vergrendelde (en versleutelde) bootloader wil geen systeem opstarten dat niet ondertekend is met de digitale handtekening van de fabrikant. Om dus wijzigingen aan jouw systeem aan te brengen, zoals het laden van een custom ROM (een inofficiële versie van Android) heb je een ontgrendelde bootloader nodig. Meer informatie over vergrendelde en versleutelde bootloaders is terug te vinden in dit uitgebreide artikel.

Nieuwe telefoons van HTC werden verscheept met een versleutelde bootloader. Dit komt er simpelweg op neer dat gebruikers deze toestellen niet kunnen rooten en geen custom ROMs kunnen installeren. Na veel klachten hieromtrent heeft HTC een webtool (HTC Dev) gelanceerd die het ontgrendelen van de bootloader mogelijk maakt. Daarmee werd de stap naar het rooten en flashen weer mogelijk gemaakt.

Iedereen die bekend is met het flashen van custom ROMs zal de naam ClockworkMod Recovery hoogstwaarschijnlijk bekend in de oren klinken. Als je namelijk de stap wilt zetten naar een custom ROM dan zul je moeten beschikken over een werkende alternatieve recovery, waarvan ClockworkMod Recovery de bekendste is.

htc one x cwm HTC One: ontgrendelen bootloader en roottoegang nu al mogelijk

Werkwijze

Wanneer je eind deze week in het bezit bent van een HTC One, dan kun je op de website van HTC Dev, de stappen volgen om van die vergrendelde bootloader af te komen. Een korte uitleg over hoe dit in zijn werk gaat is terug te vinden in dit artikel. Het rooten en flashen van de HTC One via ClockworkMod gaat gepaard met een aantal ontbrekende apps: Flashlight, Ringtone Trimmer en Sound Recorder. Dit zijn natuurlijk allemaal apps die via de Play Store te vervangen zijn. In de link hieronder kun je meer informatie vinden.

Denk er wel aan dat als je de bootloader van je toestel wilt ontgrendelen, dat je dan een gedeelte van je garantie kwijt bent. Androidworld is niet verantwoordelijk voor schade die wordt aangebracht aan een Androidtoestel ten gevolge van unlocken, rooten en/of flashen.

Bron: XDA en TalkAndroid

Geschreven door: Claudia Rahanmetan op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: one, htc one, rooten