abonneren

HTC One krijgt geen extra vertraging door rechterlijke uitspraak

HTC zit op het puntje van zijn stoel om te kijken of smartphone-vlaggenschip One het tij kan keren en de fabrikant weer succes kan brengen. Het toestel is al een paar keer uitgesteld en nu leek een juridisch geschil met Nokia nog meer roet in het eten te gooien. HTC denkt dat dit niet het geval is.

De HTC One moet voor HTC het toestel worden dat de verkopen van de Taiwanese fabrikant weer opkrikt. Echter, het toestel kampt met leveringsproblemen. Inmiddels is de eerste batch met HTC One’s in de zilveren uitvoering uitgeleverd, maar steekt er een nieuw probleem de kop op: het toestel blijkt een onderdeel te bevatten dat exclusief verkocht mocht worden aan Nokia.

Vertraging HTC One

Vlak voor de Mobile World Congress, de grootste beurs rond het onderwerp mobiel ter wereld, kondigde HTC zijn nieuwe toptoestel aan: de HTC One. Dit toestel waarvan de buitenkant bijna volledig vervaardigd is uit aluminium is verkrijgbaar in twee kleuren: zilver en zwart. Het toestel zou al een tijd terug in de winkels te vinden moeten zijn, maar men kampt met vertragingen. Dit zou te maken hebben met de beschikbaarheid van de cameramodule die gebuikt wordt in de HTC One. Het toestel heeft namelijk geen hogeresolutiecamera, maar een camera met grote sensoren. Hierdoor kunnen foto’s minder groot ‘opgeblazen’ worden, maar zouden de foto’s wel van betere kwaliteit moeten zijn.

In verschillende media werd gesuggereerd dat HTC problemen heeft met de levering, omdat het bedrijf lager op de lijstjes van leveranciers zou zijn gekomen vanwege de tegenvallende verkopen. HTC zelf ontkent dit en geeft aan dat de vertraging komt door de grote vraag voor het toestel internationaal. De rechtszaak van deze week leek roet in het eten te kunnen gooien van mensen die het toestel in Nederland hebben besteld.

Reactie HTC

Het bedrijf ST Microelectronics heeft dezelfde techniek gebruikt voor de microfoon in de HTC One als in de Nokia Lumia 720. De techniek achter deze hardware was speciaal voor Nokia ontwikkeld en mocht alleen in apparaten van Nokia gebruikt worden. De twee bedrijven hebben een overeenkomst getekend waarin staat dat deze techniek pas in 2014 gebruikt mag worden bij concurrenten. ST Microelectronics heeft zich daar niet aan gehouden, maar mag deze onderdelen nu niet meer verkopen aan HTC.

Voor HTC zou dit voor problemen kunnen zorgen, maar de Nederlandse afdeling van het bedrijf geeft aan dat het een voornamelijk een probleem is van ST Microelectronics. HTC Benelux verwacht niet dat de leveringsproblemen verergerd worden door de beslissing van de rechter. Het bedrijf liet ons het volgende weten:

Hoewel HTC slechts beperkt partij is in deze kwestie betreuren wij de beslissing. Op dit moment zijn we in overleg met STM en  bekijken we of het nodig is op zoek te gaan naar alternatieve oplossingen. In de tussentijd verwachten we niet dat deze beslissing directe gevolgen heeft voor de verkoop van onze telefoons.

Mogelijk zal ST Microelectronics moeten schikken met Nokia. Of Nokia dit wil, is natuurlijk een tweede: elk moment dat de HTC One verder vertraagd kan worden, zou gunstig uit kunnen pakken voor Nokia.

Geschreven door: Ruud Caris op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: Htc One, one

Nieuws headlines

Laatste reactie