abonneren

HTC boekt historisch lage winst door vertraging One

De nieuwe smartphone genaamd One moet het tij keren voor HTC, maar het toestel heeft inmiddels al twee maanden vertraging opgelopen vanwege een onderdelentekort. HTC had op een heel ander eerste kwartaal gehoopt.

De Taiwanese elektronicagigant HTC geeft zoals altijd maandelijks inzicht in de cijfers. De omzet bedroeg 410 miljoen euro in maart van dit jaar. Hoewel dat veertig procent meer is dan de maand ervoor, zijn de cijfers een stuk slechter dan over maart 2012. De omzet van HTC tuimelde 48,57 procent naar beneden in vergelijking tot die periode. Februari 2013 bleek volgens The Next Web dan ook de slechtste maand in drie jaar tijd op financieel gebied.

HTC sprak in februari al de verwachting uit dat de cijfers niet zo florisant zouden zijn in de maanden die zouden volgen. Met name het toptoestel de HTC One en bijvoorbeeld de Facebook-telefoon HTC First zouden de neerwaartse spiraal moeten kenteren. Maart is wel de eerste maand in enige maanden waarin de omzet niet meer gedaald is.

Over het gehele eerste kwartaal van 2013 bedroeg de omzet 1,1 miljard euro. De winst was zo’n 2,2 miljoen euro. Vorig jaar was de omzet een stuk hoger met 1,74 miljard euro en 110 miljoen euro winst in het eerste kwartaal.

Ultrapixelleveringsprobleem

De Taiwanezen hadden op een beter eerste kwartaal gehoopt in 2013. De HTC One zou al in februari uit moeten komen, maar ziet nu pas eind april het levenslicht. De reden daarvan is een leveringsprobleem met voornamelijk de camera van het nieuwe vlaggenschip. Deze is de eerste smartphonecamera die werkt met ultrapixels. Door een bijbehorende afwijkende sensor zijn de onderdelen niet makkelijk te krijgen. Verder bevindt HTC zich inmiddels ook niet meer in de positie om veel invloed uit te oefenen op leveranciers Het moet dus rustig zijn beurt afwachten. Tot nu toe zijn journalisten, voor zover deze een toestel hebben kunnen bemachtigen, erg positief over de HTC One. Het is voor HTC te hopen dat consumenten de smartphone net zo interessant vinden.

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: one, cijfers

Laatste reactie