abonneren

HP omarmt Android

Google krijgt er een nieuwe kapitaalkrachtige partner bij. HP gaat Android gebruiken voor nieuwe mobiele apparaten. Als eerste wordt een Android tablet verwacht met de nieuwe Tegra 4 chip.

Android moet HPs eigen webOS besturingssysteem vervangen op mobiele apparaten. Dat zou een logische keuze zijn, gezien de marktpositie van het besturingssysteem van Google. HP is een sterke speler op de pc-markt, maar op het gebied van tablets en smartphones heeft het bedrijf nog een grote achterstand op concurrenten als Apple, Samsung, HTC, Motorola en vele anderen.

De tabletmarkt heeft de toekomst en is nu al interessanter dan de pc-markt. Apple verkocht 27 miljoen tablets in het vierde kwartaal van 2012. HP wist in dezelfde periode 15 miljoen pc's af te zetten. Dus het is geen wonder dat de hardwarefabrikant graag een belangrijk aandeel zou willen veroveren in de tabletmarkt. HP zal zich hierbij moeten richten op de luxere producten, want aan budgettablets is nauwelijks wat te verdienen.

Tegra 4 chip
Het eerste Android apparaat dat van de hand van HP wordt verwacht is een tablet met de kersverse Nvidia Tegra 4 chip. Deze mobiele chip heeft op papier indrukwekkende specificaties. Hij draait met vier normale cores en een extra energiezuinige core. De normale cores draaien met een snelheid van maximaal 1,9 gigahertz. Nvidia onthulde deze chip afgelopen januari op de Consumer Electronics Show (CES).

Twee anonieme bronnen zeggen dat HP zijn Android tablet snel zou kunnen aankondigen, meldt Readwrite. De hardwarefabrikant werkt al sinds november vorig jaar aan de tablet.

HP geeft geen commentaar op deze plannen, maar het zou geen verrassing zijn als het bedrijf met een Android tablet komt. Al sinds 2010 heeft HP interesse getoond in Android door als proef een paar TouchPads uit te rusten met het besturingssysteem van Google. Daarnaast heeft het onlangs samen met Google een eigen Chromebook uitgebracht. HP zou ook nog aan een Android smartphone werken, maar de CEO Meg Whitman heeft gezegd dat deze dit jaar niet zal worden uitgebracht.

Apparaten met de Tegra 4 chip zijn nu nog schaars. HP zou een van de eerste fabrikanten zijn die deze gebruikt in een tablet. Ook Toshiba en VIZIO werken aan Tegra 4 tablets, en in het tweede kwartaal van dit jaar wordt de Project Shield gaming handheld van Nvidia zelf verwacht die met deze chip wordt uitgerust.

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Tablets

Tags: smartphones, tablets

Nieuws headlines

Laatste reactie