Hoeveel beter worden smartphone-camera's nog?

Het is inmiddels vaste kost bij de presentatie van een nieuwe telefoon, veel aandacht schenken aan de camera’s. Social media is hot, dus datzelfde geldt voor foto’s maken en video’s opnemen. Daarvoor zijn goede camera’s essentieel, maar hoe kunnen die van de smartphones nog beter?

Het Chinese Xiaomi heeft net een smartphone aangekondigd met een 108 megapixel-camera. Dat is een indrukwekkend aantal, maar zorgt dat per se voor betere foto’s? Het aantal megapixel beïnvloedt niet als enige de beeldkwaliteit. Een lichtsensor is minstens net zo belangrijk om uiteindelijk een goed plaatje te schieten.

Sowieso is één van de meest essentiële elementen van fotografie licht en dat is iets dat moeilijk te ‘vangen’ is in een smartphonecamera en sensor, omdat deze erg dicht op elkaar zitten en plat moeten zijn gezien het design van hedendaagse telefoons. Dat is jammer, want het beïnvloedt ook de mate waarin je een smartphone kunt instellen. Bij sommige smartphones is de ISO of de sluitertijd in te stellen, maar dit gaat lang niet zover als bij spiegelreflexcamera’s.

Lees ook: Zo maak je de beste iPhone-foto's

In het verlengde daarvan is er een andere trend waarin smartphonecamera’s kunnen verbeteren. Je hebt veel telefoons die de mogelijkheid bieden om een foto met bokeh-effect te maken. Dit is een effect waarbij de achtergrond vaag is en de voorgrond scherp. Vaak wordt dit digitaal gedaan door de smartphone, waardoor soms dingen helemaal niet blurry zijn die dat wel zouden moeten zijn en andersom.

Plus, je kunt meestal niet instellen in hoeverre de achtergrond ‘blurry’ wordt, wat je met een spiegelreflexcamera wel kunt. Er zijn wel telefoons waarbij je dit achteraf nog kan worden bijgesteld, zoals iPhone XS. Het is echter nog geen standaard in smartphoneland en dat zou het wel moeten zijn om elke bokeh-foto tot een succes te kunnen maken.

Nachtfotografie

Nachtfotografie staat op nummer één wat betreft verbeteringen aan de camera’s. Nu hangt het erg van van het toestel af dat je gebruikt, maar het lijkt bij nachtfotografie vaak net alsof het dag is, omdat de telefoon de donkerte veel te licht maakt. Denk aan Night Sight van Google Pixel 3 of de nachtmodus van Huawei P30 Pro. Door kunstmatige intelligentie toe te voegen kunnen foto’s kleurrijker en lichter worden, ook als de omgeving niet licht is.

Echter doen deze toestellen dat geregeld te enthousiast, waardoor het net een foto lijkt die in daglicht is gemaakt. Het is net even te gekunsteld, waardoor het erop lijkt dat de technologie iets meer ontwikkeling nodig heeft om echt altijd een goede nachtfoto te schieten.

Media has no description

© PXimport

Maak je een foto in het donker met daarin hier en daar wat lichten, dan hebben smartphones er in de meeste gevallen erg veel moeite mee om het niet over te belichten of geen ‘flares’ te vormen door de grote lichtbundels in de foto. Ook hier is het weer de sensor die roet in het eten gooit. Een sensor moet groot zijn om goed te kunnen anticiperen op omgevingen met weinig licht.

Tegelijkertijd moet het ook niet lijken alsof een enkel kaarsje voor een lichtbundel van zonniveau zorgt. Nu ben je vaak lang met instellingen aan het rommelen voordat het lukt om een goede foto in het donkder te maken. En uiteindelijk zijn het eigenlijk alleen de dure toestellen van meer dan 800 euro die momenteel de juiste instellingen bieden.

Telefooncamera’s kunnen soms erg ver inzoomen, maar vaak heeft dit wel als gevolg dat de foto aanzienlijk minder goed van kwaliteit is dan wanneer je niet inzoomt. Je merkt bij inzoomen dat de foto flets wordt, of juist erg korrelig. Je kunt zelden een scherpe foto met levendige kleuren maken door in te zoomen. Hetzelfde geldt voor macro-foto’s, die bedoeld zijn om een object zoals een bloem van heel dichtbij te fotograferen. Ook hier wordt de foto vaak fletser dan de bloem in werkelijkheid is, wat afdoet aan de schoonheid ervan.

Beeldstabilisatie

Wanneer je een video schiet met je smartphone, dan is dat later vaak goed te merken. Het beeld hapert omdat je loopt en het is vaak niet heel recht gefilmd. Sommige telefoons, zoals die van OnePlus, zijn uitgerust met een stevige beeldstabilisatie, waardoor de video zelfs als je een erg trillende hand hebt alsnog heel stabiel gefilmd lijkt te zijn. Dit kijkt niet alleen rustig, het komt erg professioneel over. Het laat video’s er bijna uitzien alsof ze door een enorme camera zijn gemaakt.

Zo kun je lopend een vlog maken, zonder dat de kijker last heeft van elke voetstap die je zet. Nu zijn er dus wel telefoons die van een goede beeldstabilisatie zijn voorzien, dat mogen er zeker meer zijn.

Media has no description

© PXimport

En dat geldt uiteindelijk voor de meeste camera-opties. Vaak doen smartphones er wel al iets mee, maar is dit niet ver doorgevoerd of laat dit toch nog te wensen over. Smartphonecamera’s kunnen wel degelijk beter worden, maar daarin speelt ook de software een grote rol.

Bovendien zijn de verbeteringen in veel gevallen geen verschillen van dag en nacht, en worden er zelden compleet nieuwe foto-mogelijkheden aangekondigd, waardoor verbetering op dit gebied iets subtieler verloopt dan in spannende nieuwe mogelijkheden zoals het kunnen vouwen van het scherm of het laten verdwijnen van de notch (de zwarte rand bovenin het scherm, waar vaak de selfiecamera en speaker te vinden zijn).

Helaas zijn de telefoons met meer kunnen op cameragebied vaak prijzig. We zouden graag zien dat ook de ‘middenklasse’-telefoons deze mogelijkheden krijgen. Dat het kan is al bewezen: Google Pixel 3A heeft een net zo goede camera als de veel duurdere gewone Google Pixel 3. Het is de hoogste tijd dat meer telefoons van een paar honderd euro deze opties krijgen, zodat hopelijk de duurdere segment-telefoons de software en hardware voor fotografie nog verder kunnen doorontwikkelen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten